Izlaskom na šehitluke obilježen Dan Armije RBiH na području Općine Prozor

Danas je na području naše Općine obilježen Dan Armije RBiH. Inače, riječ je o 25. godišnjici od osnivanja Armije, a organizaciju današnjeg obilježavanja potpisuje JOB “Unija veterana” Općine Prozor u saradnji sa udruženjima proisteklim iz rata, a ovaj vrlo važni historijski datum obilježen je izlaskom na šehidska mezarja širom Općine.

Današnje obilježavanje počelo je  u 10.00 sati, izlaskom na šehidsko mezarje u Prozoru. Proučena je Fatiha pred duše šehida naše Općine i šehida Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja proisteklih iz rata su položili cvijeće, a kratkim prigodnim govorom prisutnima se obratio predsjednik JOB-a, Šefik Čorbadžić. U svom obraćanju Šefik je naglasio historijsku važnost i ulogu Armije RBiH u odbrani naše domovine, potsjetio je na herojstva i podvige naših najhrabrijih sinova, naglasivši kako se herojski i neprikosnoveni način na koji se naša domovina odbranila izučava u mnogim školama širom svijeta.

U nastavku je uslijedio izlazak na mezarje u Kutama, te na kraju i šehidsko mezarje u Šćipama. U Šćipama se prisutnima obratio mjesni imam Selvedin ef. Imamović, također naglasivši historijsku važnost Armije RBiH, a nakon njega je ponovo uslijedilo obraćanje predsjednika JOB-a, Šefika Čorbadžića.

Inače, Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Više fotografija donosimo Vam u našoj GALERIJI, a na fb stranici našeg potrala možete pogkedati i video-zapis sa današnjeg obilježavanja.

VAŠ PROKRUG TIM!

551 thoughts on “Izlaskom na šehitluke obilježen Dan Armije RBiH na području Općine Prozor

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!