Mevludskim programom u džamiji u Kovačevu Polju obilježena mubarek noć Lejletu-l-Mi’radž

U povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Mi’radž, večeras je u džamiji u Kovačevu Polju proučen prigodan mevludski program. Program je proučen nakon akšam namaza, a izveli su ga imami MIZ-a Prozor, te članice Asocijacije žena MIZ-a Prozor.

Na početku programa prisutnima se obratio Ibrahim ef. Hodžić, a kasnije se prigodnim govorom o ovoj mubarek noći obratio i glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder. Također, prisutnim vjernicima u džamiji u Kovačevu Polju obratila se i predsjednica Asocijacije žena MIZ-a Prozor, Hatidža Pozder, koja je ukratko predstavila rad i aktivnosti ove organizacije žena.

Lejletu-l-Mi’radž je noć o kojoj govore i Kur’an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Miradž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći. Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini Uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melekima. Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti će vidjeti do Sudnjeg dana. Kur’an to potvrđuje riječima: “A vidio Ga je i drugi put, kod Sidretul-muntehaa, kod nje je džennetsko prebivalište. Kad je Sidru prekrivalo ono što je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo niti je prekoračio. Vidio je najveličanstvenija znamenja Gospodara svoga.” 

FOTO: Dervo Kmetaš

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!