“Ratna priča” – četvrti literalni konkurs u Kalesiji: Prvo mjesto Safetu Pozderu iz Prozora

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u sklopu koje odnedavno djeluje Gradska biblioteka Kalesija, je krajem februara raspisala književni Konkurs za najbolju kratku priču pod nazivom “RATNA PRIČA”.
Na konkurs je stiglo nekoliko destina radova iz svih dijelova BiH.
Inače, ovo je četvrti literarni konkurs. Na prethodna tri pobjednici su bili Snježana Mulić – Softić (2016), Isnam Taljić (2015) i Hazim Karić (2014).

Žiri u sastavu: Mehmed Đedović, predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog kantona, mr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i Elvir Huremović, urednik Bportala, pregledao je i ocijenio priče pristigle na književni konkurs za izbor najbolje kratke priče pod nazivom „Ratna priča“.

Prvu nagradu i iznos od 500 KM osvojio je Safet Pozder iz Prozora za „Rulet“.  Drugo mjesto osvojio je Jasmin Ibranović iz Brčkog sa pričom „Jesam li izdao Kemu“. Njemu pripada nagrada u iznosu od 300 KM. Treće mjesto i 200 KM pripalo je Ameli Jordanović iz Novog Sarajeva za priču „Logoraš“.

Termin uručivanja nagrada bit će naknadno određen.

Na ovaj književni konkurs, što ga je raspisala gradska biblioteka koja djeluje u sklopu JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pristiglo je nekoliko desetina radova.

Iako je u javno raspisanom konkursu bilo navedeno da priče mogu imati  maksimalno 9.000 otkucaja (slovnih mjesta), na konkurs je pristiglo nekoliko vrlo uspjelih priča koje su znatno prekoračile taj zadani kriterij i zbog toga te priče nisu mogle ući u konkurenciju za izb0r nagrađenih priča, ali će biti uvršetne u zajedničku zbirku ratnih priča sa ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg književnog natječaja.

Kalesijska biblioteka i naredne godine namjerava raspisati književni natječaj za izbor najbolje kratke priče, s tim da neće biti tematskog ograničenja.

NKP.ba

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!