FOTO: Čitaonica/kiraethana MIZ-e Prozor u novom, još ljepšem izdanju…

Prje par mjeseci smo Vam pisali o stvaranju čitaonice MIZ-e Prozor, takozvane kiraethane, koja predstavlja jednu zaista lijepu i pohvalnu aktivnost na području našeg grada.

Međutim, u prethodnom periodu čitaonica u nasatajanju je pretrpila vidna oštećenja uslijed požara koji je u njoj izbio, a koji je narušio njen prvobitni izgled i pričinio određenu štetu. Ubrzo nakon njenog stradanja, pristupilo se njenom ponovnom uređenju, a ovaj put se u samom uređenju otišlo i korak dalje, pa čitaonica na kojoj se i ovih dana intenzivno radi izgleda sve ljepše. Ubačene su police, postavljene udobne fotelje, strop je prikladno uređen, a instalirani su i specifični reflektori, koji će ugođaj uživanja u čitanju učiniti potpunim.

Tako naš grad dobija pravi “mali mirni kutak” za ljubitelje pisane riječi, nastavljajući na taj način tradiciju koja je počela još davne 1899. godine, kada se prvi put spominje prozorska kiraethana. Naravno, knjižni fond je još uvijek poprilično oskudan, iako se na policama već nalazi više stotina naslova iz domena islama, književnosti, historije, društvenih nauka, svjetskih jezika, svjetskih religija itd. Kiraethana već posjeduje i neke od vrlo starih rukopisa i publikacija, te historijskih dokumenata. Cilj je u budućem periodu učiniti je što bogatijom i što raznovrsnijom sadržajima, kako bi ljubitelji knjige mogli u potpunosti doći na svoje.

Iz MIZ-e Prozor pozivaju sve one koji su zainteresovani za rad i funkcionisanje kiraethane i koji žele podržati ovaj projekat da se uključe, te da donacijom knjiga obogate njen knjižni fond.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

393 thoughts on “FOTO: Čitaonica/kiraethana MIZ-e Prozor u novom, još ljepšem izdanju…

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!