Savjeti za malinare: Nešto više o Polki- jako popularnoj sorti maline na našim područjima

Poštovani malinari, odmah na početku  ovog teksta Vam postavljamo jedno pitanje: Da li ste dovoljno upoznati sa ovom vrstom maline- Polka? Vjerujem da mali broj ljudi zna dovoljno o ovoj vrsti maline, budući da je ona prije 6-7 godina uvezena u Bosnu i Hercegovinu. Stoga ćemo Vam ovim tekstom pokušati pobliže približiti pojedinosti koje su bitne i neophodne za uzgoj ove vrste maline.

Polka je dvoredna malina, njena sezona ubiranja plodova počinje krajem jula mjeseca i traje do kraja jeseni, kada padnu jaki mrazevi. Njeno porijeklo je iz Poljske i stalnorađajuća je vrsta koja daje jake i čvrste plodove i smatra se jednom od najkvalitetnijih stolnih malina. Polka nije toliko zahtjevna za rad u odnosu na druge sorte maline, koje zahtjevaju da im se posveti mnogo veća pažnja. Riječ je o žbunastoj malini koja ima bogat korijen i jaku, čvrstu lozu, tako da nisu potrebni stubovi i žica. Njen razmak između redova treba da bude 2,80 m do 3,00 m, a ako nam je dvogodišnja malina, ostavljamo na 1 m/13 do 15 komada njenih izdanaka, zbog protoka i strujanje zraka, te ćemo je tako najlakše zaštitit od svake vrste bolesti, a što je najvažnije izbjeći ćemo prskanje s nekim od fungicidnih i akaricidnih preparata.

Kao što i svaku biljku zna napasti bolest, tako ni ova sorta maline nije amnestirana, posebno u uslovima u kojima je slab protok i strujanje zraka, pri čemu se stvara velika vlaga i dolazi do gljivičnih oboljenja i bakterije korijena. Ovdje ćemo spomenut neka folijarna đubriva, gdje se pokazalo i utvrdilo da su jako dobra za samu biljku, a koja se koriste prije same berbe: Agroleaf Power Total 20-20-20+TE. 2 kg/1000 l vode (kap po kap); Agroleaf Power 20-20-20+ME primjenjuje se preko lista 25-30 gr/10 l vode (pumpa). U kratkom roku 3 do 4 dana, vidjet ćete promjenu.

Autor teksta: bacc. ing. agr. Amir Bećirović

397 thoughts on “Savjeti za malinare: Nešto više o Polki- jako popularnoj sorti maline na našim područjima

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!