FOTO: Memorijalni pohod „Pohod na Crni Vrh- Marš mira, marš slobode“

Tradicionalnim pohodom na Crni Vrh, danas je obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka, koji su na toj lokaciji zvjerski ubijeni u živom štitu 31.7.1993.godine. I ove godine, kao i prethodne pohod je nosio simboličan naziv Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode , a krenuo je iz dva pravca, i to s Makljena- općina Prozor, te iz Voljevca- općina Gornji Vakuf. Učesnici pohoda zajednički su se susreli na koti Zgonovi, odakle je nastavljen zajednički odlazak do spomenika ubijenim logorašima na Crnom Vrhu.

Organizaciju ovog događaja potpisuju bošnjačka udruženja proistekla iz rata općine Prozor, te Udruženje građana “Bolja budućnost” Privor.

Današnji pohod se najprije zaustavio kod spomenika stradalim logorašima u živom štitu na lokalitetu Crnog Vrha. Tu je proučen Jasin pred duše šehida, pročitan tekst o ovom stravičnom zločinu, a prisutnima su se obratili: glavni imam MIZ-a Prozor- Safet ef. Pozder, načelnik općine Gornji Vakuf- Sead Čaušević, te u ime Organizacionog odbora pohoda- Suljo Kmetaš. Oni su u svojim obraćanjima između ostalog naglasili važnost oživljavanja sjećanja na ovaj strašni zločin, te na važnost kazivanja i prenošenja istine o ovom događaju, kako bi se izbjegao zaborav koji kao takav ima jako visoku cijenu.

Nakon obraćanja, uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen-obilježje na Crnom Vrhu, te zajedničko klanjanja podne namaza. Po završetku ovog dijela današnjeg programa, učesnici pohoda su se uputili prema spomeniku prvom komandantu bataljona Privor,  Bedrudinu Milanoviću – Zlatom ljiljanu. Pored spomenika komandantu Milanoviću također je  proučena dova i Fatiha, te je položeno cvijeće, a prisutnima se obratio predsjednik Udruženja “Bolja budućnost” Privor- Jasmin Alić, te Nihad ef. Ahmetović. Prikladne nagrade dobili su ovogodišnji najstariji i najmlađi učesnici pohoda.

Tako je na ovaj način obilježena 24. godišnjica stradanja 24 Bošnjaka u živom štitu na Crnom Vrhu. Naime, tog kobnog 31. jula 1993., pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane iz logora “Srednja škola” u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na Crnom vrhu. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bijegom u šumu.

Da se nikada ne zaboravi, i nikada i nikome ne ponovi Crni Vrh!

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

276 thoughts on “FOTO: Memorijalni pohod „Pohod na Crni Vrh- Marš mira, marš slobode“

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!