NAJAVA: Obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine na području MIZ-e Prozor

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu, 20. septembra, sa akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina, te će tako prvi dan nove hidžretske godine biti četvrtak, 21. septembra, to jest 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.

Nova hidžretska godina će biti prigodno obilježena i na području MIZ-e Prozor, a ovim povodom će se sutra, nakon akšam namaza proučiti mevludski program u džamiji na Dugama. Mevludski program će izvesti imami MIZ-e Prozor, a ovim putem obavještavamo i pozivamo sve one koji su u mogućnosti da sutra svojim prisustvom uveličaju ovaj značajan događaj.

Hidžra je pojam koji jezički označava napuštanje, seobu. Ovaj pojam nije ispravno prevoditi kao „bijeg“ , jer se ideja bježanja ne izražava glagolom „ hedžere“ od kojeg je nastala ova riječ, nego se za taj pojam koriste termini ludžu’ i hurub. Ona znači „prekinuti odnose, napustiti pleme, preseliti se“. U historiji islama ovaj pojam terminološki označava preseljenje posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., iz Meke u Medinu, a o veličini i važnosti ovog događaja svjedoči i činjenica da upravo po njemu počinje računanje vremena u islamskom kalendaru. Hidžra kao takva je svojstvena bila gotovo svim poslanicima. Svi oni su nailazili na nerazumijevanja ljudi, njihov otpor koji se nerijteko pretvarao u fizičke nasrtaje, kako na sljedbenike tako i na same Poslanike.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!