Savjeti za malinare: Mjere zaštite u malinjacima nakon obavljene berbe

Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je pristupiti preventivnim mjerama zaštite, protiv štetnih organizama. Malinu napada veliki broj raznovrsnih štetočina, uzročnika biljnih bolesti (patogeni i korovi). Iz tog razloga potrebno je poduzeti mjere zaštite koje onemogućuju pojavu bolesti, štetočina i korova, obezbjeđujući zdrav i kvalitetan rod. Za suzbijanje uzročnika biljnih bolesti može se primjeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobin ( Quadris) ili a.m.kaptan (Kaptan, Merpan), i to odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka, uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina (Vertimec) i a.m. tiakloprid (Calypso), koji suzbijaju štetne insekte i grinje.

Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) potrebno je ponoviti tretman istim, gore navedenim preparatima. Krajem oktobra, ili dok lišće dobrim dijelom opadne, u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primjenom nekih od preparata na bazi a.m. bakra (Cuprablau Z, Nordox), koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti, a koji izazivaju sušenje izdanaka maline.

Jedna od neophodnih mjera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu mjeru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti poslije berbe ne uklone ili unište, oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi, koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mjesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama. Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mjera, ili kombinacijom istih. Mehaničke mjere podrazumevaju primjenu različitih agrotehničkih mjera: pljevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, košenje i frezanje između redova (po potrebi). Hemijske mjere podrazumjevaju primjenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih prije konsultacija sa stručnim licima.

Također, vrlo bitna i neizostavna stvar jeste i kvalitetno navodnjavanje malinjaka. Malina za svoje uspijevanje i visokokvalitetan prinos traži da u toku čitave vegetacije u zemljištu ima dovoljno vlage. Najveće potrebe za vodom su u fenofazi cvijetanja, razvoja i sazrevanja plodova, kao i poslije berbe, kada se intenzivno odvija porast izdanaka koji sljedeće godine donose rod. Kada će se obaviti navodnjavanje, zavisi od konkretnih ekoloških uslova svakog područja, ali treba naglasiti da se ne smije dozvoliti isušivanje površinskog sloja zemljišta do dubine gdje se nalazi najveća masa korijenovog sistema.

Tekst: bacc.ing.agr. Amir Bećirović

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!