Za sva motorna vozila u BiH od danas obavezno posjedovanje zimske opreme | Prozorski Krug 767

Na području Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove.

Kazna za neposjedovanje obavezne zimske opreme je 40 KM – poručuju iz BIHAMK-a.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

– pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, kažu u BIHAMK-u.

Dodaju da se “na vozilima ne smiju postavljati gume s ekserima“.

U zimsku opremu za teretna vozila i autobuse ubraja se dodatno lopata i vreća pijeska.

Savjeti:

– Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući.

– Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.),

– stanje akumulatora, kao i kablova.

– Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.
– Jednom mjesečno, potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

– Potrebno je podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice.

– Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.
– Potrebno je provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Tokom protekle zimske sezone u periodu korištenja obavezne zimske opreme (15. novembar 2016. do 15. april 2017.) BIHAMK je imao oko 33.000 intervencija pomoći na cesti, što intervencija mehaničara, što prijevoza.

Najčešći kvarovi bili su na sistemu za paljenje vozila, rashladnom sistemu, električnim instalacijama, a takođe zbog izuzetno niskih temperatura veliki broj intervencija se odnosio i na sistem za dovod gorivaporučuju iz BIHAMK-a.

 

 

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!