Proljetna zaštita i prehrana maline Polka | Prozorski Krug 767

U ovom članku pišemo o jednogodišnjem tipu maline Polka.  Polka je sorta maline nastala u Poljskoj, a naziva se još dvorodna malina. Osnovna karakteristika Polke je da se njeni plodovi ubiraju krajem ljeta i početkom jeseni.

 

Uklanjanje korova i održavanje zemljišta

 

Uklanjanje korova je najbolje uraditi odmah u proljeće kada su mali i nerazvijeni, ručnim okopavanjem ili mehanizovno malim motokultivatorom ili trimerom. Ovu aktivnost treba kombinovati sa uklanjanjem novih izdanaka koji izbijaju iz zemlje.

Kod Polke , kada izdanci dostignu visinu 15-20 cm , potrebno je odabrati 10-15 najboljih na metar dužni, a sve ostale ukloniti makazama.

Prehrana malina

 

Pri određivanju količine i vrste gnojiva za ishranu Polke treba se osloniti isključivo na analizu zemljišta.

U toku kretanja vegetacije maline treba prehraniti sa nekim od azotnih đubriva (UREA-om ili KAN-om), što zavisi od pH vrijednosti zemljišta.

S obzirom na pH reakciju , zemljišta mogu biti kisela, neutralna ili bazična. Neutralna pH reakcija je 7, sve iznad 7 je bazično, a ispod 7 ima kiselu reakciju. Idealna pH vrijednost za maline je u rasponu od pH 6-6,5 tj. blago kisela zemljišta.

Na tlu koje ima kiselu reakciju  (npr. pH 5,0) maline prehranjujemo KAN-om 10-15 kg/dunum pri kišnom vremenu.

U slučaju  bazične reakcije tla (npr. pH 8,3) prehranu maline vršimo UREA-om 10 kg/dunumu,  također pri kišnom vremenu.

Ako zemljište ima kiselu pH reakciju potrebno je izvršiti kalcizaciju tla, a to se radi na način da se na jedan dunum unese oko 50 kg. gašenog kreča (građevinskog).

Kada imamo bazičnu reakciju tla postoji nekoliko načina spuštanja pH vrijednosti na optimalnu ili željenu vrijednost, a to su: dodavanjem sumpora, UREA-e, organske materije (pilote, iglica četinara i sl.), i stajskog đubriva (posebno kokošinjeg).

Pored osnovne prehrane može se izvršiti i dopunska prehrana preko sistema „kap po kap“ ako vremenski uslovi budu pogodovali i bude potrebno za zalijevanjem malina. U slučaju da maj bude kišan i zemljište zasićeno vlagom ovu je aktivnost potrebno preskočiti. Za dopunsku prehranu u ovom periodu koriste se vodotopivi kristaloni.

 

Zaštita od bolesti i štetnika

 

U maju bi maline trebalo zaštiti prvenstveno od gljivičnih bolesti. Kada izdanci dostignu dužinu 15-20 cm potrebno je poprskati fungicidom QUADRISOM uz mogućnost dodatka insekticida CALYPSO i sl. Također preporuka protiv lisne hrđe je prskanje preparatom SCORE.

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!