Malina se od truleži ploda spašava – upravo sada u fazi cvjetanja ! | Prozorski Krug 767

Siva trulež može u zasadima maline da smanji prinos i do 80 % i  zato je  potrebno početi sa zaštitom od ove bolesti još u cvjetanju, jer gljiva prodire u mlado tkivo u vrijeme cvjetanja ili neposredno poslije procvjetavanja.

Problem je što se simptomi zaraze uočavaju tek početkom zrenja, pa je to razlog da se prati faza razvoja maline.

Tokom berbe maline pojavi se veliki broj plodova koji iznenada pobijele, a potom za nekoliko sati kompletno istrunu. U cilju da se to spriječi ili da se takva pojava svede na najmanju moguću mjeru, maline treba štititi već ovih dana.

Nekada je preovladavalo mišljenje da se ovaj problem javlja u situaciji kada je veoma kišno i hladno vrijeme tokom berbe ovog voća, pa se problem pokušavao riješiti tretiranjem malinjaka u tom periodu. Ali, problem nije bio riješen!

Dakle, ovih dana kada kiša prestane, prskalice u ruke i u malinjake sa sredstvom za suzbijanje truleži plodova maline.

Hemijski tretman počinje za vrijeme cvjetanja i završava se pred berbu, uz poštivanje karence upotrebljenog fungicida.

Od fungicida koriste se  preparati Signum, Dional, Switch, Luna, Teldor.

Među prvima mogli bi da se nađu oni sa najdužom karencom da bi se, ako se kišovito vrijeme nastavi i tokom jednomjesečnog perioda cvjetanja maline, moglo kasnije intervenisati sa nekim fungicidom kraće karence.

Takođe je dobro znati da se preparati različitih mehanizama dijelovanja moraju rotirati, jer ova vrsta parazitne gljive brzo stekne otpornost na često korištene fungicide.

S obzirom na to da su već stvoreni uslovi za infekciju maline, da će sličnih uslova biti tokom čitavog maja, a ne isključuju se padavine i tokom juna, odnosno u fazi berbe maline, svi koji je ne zaštite odmah u ovom periodu ,mogu očekivati ogromne probleme sa prinosima i kvalitetom ovogodišnjeg roda „crvenog zlata“.

 

Da bi se to izbjeglo, i ovoga puta važi pravilo: “​bolje spriječiti nego liječit​i”.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!