Roman “Snijeg u Damasku”, autora Safet ef. Pozdera promovisan u Voljevcu

U sklopu manifestacije “Dani otpora Privor 1992.- Dani slobode Privor 2018.” večeras je u Voljevcu (općina Gornji Vakuf) promovisan roman pod nazivom “Snijeg u Damasku”, čiji je autor glavni imam MIZ-e Prozor, Safet ef. Pozder, a čije izdavaštvo potpisuje naše Udruženje “Prozorski Krug 767”. Promocija je održana u prostorijama MZ Voljevac, s početkom u 19.00 sati.

Večerašnji promotor romana bio je profesor Hidajet Polovina, aktuelni glavni imam MIZ-e Gornji Vakuf, koji je ukratko pretstavio radnju ovog djela, toplo ga preporučivši svim prisutnim.

U nastavku promocije, prisutnima se obratio i sam autor. Istaknuo je kako je radostan činjenicom da je odmah nakon, kako je rekao svog Prozora, roman predstavio upravo u Voljevcu, koji je s Prozorom dosta povezan na različite načine. Govorio je o putu nastanka romana, simbolici i draži koju nosi njegov naslov, te njegovom “putu oko svijeta”, budući da se “Snijeg u Damasku” za kratko vrijeme od izdavanja i premijerne promocije čitao i čita u mnogim zemljama širom svijeta.

Moderator večerašnje promocije bila je Ramajana Imamović.

Inače, Safet Pozder rođen je 20. marta 1980. godine u Mostaru. Završio je Gazi Husrevbegovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Od 2003. je na dužnosti glavnog imama u Prozoru. Autor je zbirke hutbi Otključajmo naša srca, te poeme “Ptica, a bijah Haris”. Objavio je više tekstova, kolumni, prijevoda sa arapskog i engleskog jezika.

Dijelovi iz recenzije romana “Snijeg u Damasku”:

Iako se knjiga okrzne o rat, ona nije o njemu, već daleko više o borbama koje vodimo u sebi, i u kojima brojni junaci u prelomnim trenucima naprave svoju hidžru i napuste loša djela i sveukupno vlastito zlo. – Edin Krehić

I ja i on, stotine i hiljade sličnih, kroz medresanske, ili hodnike drugih životnih škola tražimo načine da popunimo naše prorijeđene safove. Da popunimo u njima prazna mjesta naših očeva, ali da time ne učinimo praznim svoja sopstvena. Ovo je roman jednog imama, to ga čini posebnim, ali ga ne ne određuje niti odrođuje od bilo koje druge pozitivne određenosti… Po svojoj strukturi, idejnosti, karakteru glavnih likova i simbolici njihovih sudbina i odnosa, ovo je muslimanski roman. Koji nije namijenjen za čitanje samo muslimanima nego i svim drugima koji vole čitati dobro štivo. – Esad Bajić

Više fotografija sa večerašnje promocije pogledajte u našoj GALERIJI.

99 thoughts on “Roman “Snijeg u Damasku”, autora Safet ef. Pozdera promovisan u Voljevcu

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!