PROBLEMI SA ŽIVOM OGRADOM – GUSJENICA UNIŠTI ŠIMŠIR | Prozorski Krug 767

Da će živa ograda, koju većina nas pažljivo uzgaja godinama , propasti za manje od deset dana zbog gusjenica, rijetko ko je mogao vjerovati. Šimšir su napali nepoznati insekti, a to se primjeti tek kada se ograda počnje sušiti.

Na šimširu se u zadnje tri godine javlja novi štetni insekat pod imenom šimširov moljac (lat. Cydalima perspectalis). Iz godine u godinu, a posebno ove godine, sve se više ljudi javlja sa problemom propadanja šimšira uzrokovanim upravo ovim insektom. Ovaj štetnik nastao je u Aziji, a predpostavlja se da je kod nas ušao zaraženim sadnim materijalom.

Opis šimširovog moljca

Leptirić je bijelkaste boje, a jajašca odlaže na donju stranu lišća. Mlade gusjenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjosti biljke gdje se hrane unutrašnjošću lista.

Starije gusjenice su zelene boje sa debelom crnom crtom i tankim bijelim prugama te crnim tačkama na leđnoj strani, a grizu čitave listove te biljka ostaje samo sa granama koje su obavijene paučinom.

Ova štetočina se hrani šimširom, ali na svu sreću , ne napada voćne i povrtlarske kulture. Širi se ljeti, a čitave aleje šimšira može da uništi za manje od dvije sedmice. Dakle,  oguljeni listovi uz svilene niti prvi su znak pomoću kojeg možemo prepoznati da se radi o šimširovom moljcu.

Zaštita od šimširovog moljca

Najveći problem kod suzbijanja ovog štetnika je što se napad uočava kasno. Kada uočimo štetnike, štete su već poprilično velike, zbog toga što napad počinje iznutra, pa samim tim otežava njegovo suzbijanje.

 

Veće su gusjenice otpornije na insekticide, a na jednoj biljci ih može biti po nekoliko stotina. Jedna od prvih mjera je redovno pregledavanje biljaka u vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i pregledavati unutrašnjost biljaka. Ukoliko šimširov moljac napadne biljku, treba je orezati, a orezane dijelove spaliti da bi se spriječilo dalje širenje. Suzbijanje hemijskim preparatima je efikasno kada su gusjenice mlade i dok nema paučine.

Štetnik se može hemijski suzbijati primjenom insekticida, a budući da za “novog” štetnika još nemamo službeno registrirane insekticide postoje drugi u našoj zemlji koji su registrirani za ukrasne biljke protiv nekih drugih neželjenih štetnika. Preporučujemo protiv mladih gusjenica šimširovog moljca primjenu preparata Calypso 480 SC u koncentraciji 0,02-0,03 % ili Runner SC koncentracije 0,04-0,05 %.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!