JESENJE CVJETANJE I LISTANJE ŠLJIVE | Prozorski Krug 767

 Kratki rukavi, temperature od 25 do 30 Celzijevih stepeni – čini se prema vanjskim temperaturama kao da idemo prema ljetu, a na kalendaru početak jeseni.

Priroda se ponovno poigrala s nama, iznadprosječne temperature za ovo doba godine odmah su se odrazile i na vegetaciju. Tako ovih dana u nasadima susrećemo neobične prizore – procvale i izlistale šljive. Sve to podsjeća na proljeće, a ne na početak jeseni.

Klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na prirodu, kako ljude i životinje tako i biljke. Širom naše opštine, naročito južni dio, zabilježena je pojava retrovegetacije na šljivi.. Riječ je o cvjetanju i listanju voćki u kasno ljeto koje je zabilježeno na brojnim lokacijama naše opštine (Gorica, Lug, Krančići…).

Uzroci ponovnog cvjetanja i listanja šljive

Najčešće se to događa kada stablo izgubi list jako rano.Tada biljka nadoknađuje list u istoj vegetaciji. Sada je kraj septembra i vidimo da je sav list novi. Normalna je pojava da biljka četiri i pol do pet mjeseci nema lista, a u ovom slučaju šljiva bi bila od šest do sedam mjeseci bez lista što je abnormalno dugo razdoblje.

Stoga se voćke osiguravaju i stvaraju nove razgrađene organske tvari kako bi se mogle prehraniti.

Zbunjene, očekujući neko drugo godišnje doba, uz stvaranje novih listova, šljive su počele i cvjetati.Najkraće ćemo reći da do cvjetova dolazi jer biljka ne prepoznaje da je sada jesen.

Preventivno djelovanje

Lahko se može dogoditi da zbog dvije cvatnje voćki u ovoj godini ona bude jako slaba u 2019. godine. Kada se retrovegetacija već pojavi, nažalost, vrlo je malo načina intervencije, stoga djelovati treba preventivno.

Nakon što se plod obere, u ovom slučaju šljiva krajem augusta do početka septembra, trebalo je napraviti jedan tretman običnim kontaktnim fungicidima. Bilo je naznaka da je list počeo padati..

Voćari koji su obavili spomenuti tretman, izbjegli su drastičan primjer retrovegetacije.

Osigurali su da sljedeće godine voćka , koliko toliko,  ima normalnu godinu. Sada je upitno kako će proći brojni nasadi šljive u 2019. godini. Bit će plodova, ali gotovo sa sigurnošću može se reći da će ih biti manje. Manja će biti količina cvatnje, a time i manja količina plodova. 

Voćari intervencije prepuštaju prirodi 

Ovakve situacije događaju se voćarima koji, ne razmišljajući o klimatskim promjenama, intervencije prepuštaju prirodi. Kada je riječ o ovako drastičnom primjeru retrovegetacije, na većini voćnih vrsta dogodit će se sličan scenarij.

Bilo da se radi o jabuci, kruški, šljivi ili bilo kojoj drugoj voćnoj vrsti, posljedice mogu biti prilično značajne u materijalnom smislu – količini uroda i kvalitet.

252 thoughts on “JESENJE CVJETANJE I LISTANJE ŠLJIVE | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!