LJUSKE OD JAJA U POLJOPRIVREDI | Prozorski Krug 767

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao dobra prva pomoć biljkama, a prednost je višestruka!

Jaja koristimo u ishrani i ostaci, odnosno ljuske, su uvijek dostupne. Organskog su porijekla ukoliko želite da vaše biljke imaju što prirodniji način prehrane. Ne košta vas ništa, jer ste ih svakako namjeravali odbaciti sa ostalim otpadom, što znači da nema potreba za kupovinom posebnih preparata. One su veliki izvor kalcija i pristupačnije su za biljke od umjetnog gnojiva. Vrlo su korisne i za kompost koji će obogatiti kalcijem, ali i pomoći pojedinim mikroorganizmima da ga bolje prerade.Možemo ih dodavati direktno pod korijen kod sadnje presadnica.

Također ,  koristite se  za različite namjene – od đubrenja do kontrole štetočina.

Ljuske možete  čuvati duže vrijeme, u otvorenoj posudi, kako bi se prosušile, dok ne nakupite dovoljnu količinu. Važno je napomenuti da nema neprijatnog mirisa!

Važnost kalcija u tlu

Ljuske od jaja  su prirodan izvor minerala , a osim kalcija (90%) sadrže i željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), krom (Cr), molibden (Mo), magnezij (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.

Nedostatak kalcija u tlu moguće je vidjeti na lišću mladih biljaka (kloroza). Biljke sporije rastu, usporen je razvoj korjenovog sistema, a u kasnijim fazama razvoja biljke izražena je tamnija boja lisnih žila , te se lišće počinje uvijati.

Kako iskoristiti otpad od jaja u poljoprivredi?

Iako su azot, fosfor i kalijum najvažniji za zdrav rast biljke,kalcijum je takođe neophodan za izgradnju zdravih staničnih stijenki biljke. S obzirom na to da sadrže kalcijum-karbonat, ljuske jaja su idealan način da ovaj mineral dopremite u zemljište. Sve što je potrebno jeste da ljusku usitnite ili sameljete. Bit će im potrebno nekoliko mjeseci da se razgrade, odnosno da ih zemlja apsorbira i da budu dostupne korijenu. Zbog toga je preporuka da se unesu u zemlju tokom jeseni.

Ljuskama jaja protiv štetočina u bašći

Sloj slomljenih ljuski jaja na zemlji može vam poslužiti kao odlična odbrana protiv malih i većih štetočina. Ljuske će biti korisne  da odbijete puževe.

Ljuske jaja kao hrana za živinu

Kako ljudi i biljke i životinje imaju potrebu za kalcijumom, a posebno ptice. Ovo se posebno odnosi na ženke, prije i nakon što legu jaja. Da biste napravili hranu za ptice koje posjećuju vaše domaćinstvo ili živinu koju uzgajate, sterilizirajte ljuske jajeta na način koji je već objašnjen, a potom ih usitnite i pomiješajte sa sjemenkama.

Ljuske jaja kao malč

Osim što izdrobljene ljuske jaja mogu djelovati dekorativno u bašti, one će mnogo više doprinijeti poboljšanju zemljišta i boljem rastu biljaka. Ukoliko skupite dovoljno ljuski, možete napraviti toliko debeo malč sloj, da postoji mogućnost i da spriječite rast korova!

694 thoughts on “LJUSKE OD JAJA U POLJOPRIVREDI | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!