JESENJE PRSKANJE VOĆA | Prozorski Krug 767

Približava se zima i mnoge biljke potrebno je pripremiti za narednu vegetaciju. Zato iskoristite još uvijek tople dane kako biste dobro zaštitili biljke. Jesenje prskanje voćaka kao i vinove loze je obavezna mjera zaštite. Pod jesenjim prskanjem se podrazumjeva prskanje voća preparatima na bazi bakra.

Sezona svježeg voća se privela kraju. Ipak, vrijednim voćarima i dalje su  pune ruke posla, jer upravo sada počinje priprema voćnjaka za narednu godinu. Jedno od obaveznih mjera pripreme voća za narednu sezonu jeste “plavo prskanje” jednim od bakrenih preparata.

Zbog čega je bitno obaviti  “plavo prskanje” ?

Plavim prskanjem“ suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti kao npr. rogač šljive, monilioza koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze  i ostalo.

Prouzrokovači navedenih bolesti prezimljuju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mjestima.

Jesenje “’plavo prskanje”  ima za funkciju da zaštiti voće u narednoj sezoni, odnosno da dezinfikuje voćke kako bi naredne sezone bile kvalitetne i zdrave, bez prenosnika bolesti. Glavna funkcija ovog prskanja je da se bakarnim preparatima mogu dobro zaštititi grane i stabla. Na taj način se dezinfikuju spore, micelije, hife i ostale vrste nametnika koji se nalaze na stablima.

Kada i kako obaviti “plavo prskanje” ?

Najbolje vrijeme za tretiranje bakrom jest kada sa stabala opadne oko 60-70 % lišća, zbog toga što će se grane moći bolje da isprskaju, odnosno kvalitetno tretiraju. Zato je važno napomenuti da se prilikom prskanja biljke ne prskaju isključivo listovi.

Stabla moraju biti dobro naprskana i nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa rastvorena tekućina, zbog čega se često kaže da je „voćke potrebno okupati“. Prska se kompletna biljka, grane, stablo i kompletno deblo.

Ukoliko neki dio ostane neistretiran, na njemu se može u proljeće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavkastu boju, pa kada se voće njima isprska, dobija plavkastu nijansu, po kojoj je ovaj tretman dobio ime „plavo prskanje“, voćari mogu lako uočiti propust koji su napravili prilikom prskanja i ponoviti prskanje preskočenog mjesta.

Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. Naši favoriti među njima su Cuprablau Z i Nordox o kojima ćemo detaljno pisati u narednom tekstu.

Samo voćari koji se pridržavaju ovih upustava mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose voća u svojim nasadima u toku naredne godine, uz ostale mjere zaštite i njege, koje se preduzimaju u toku zimskog mirovanja i u toku vegetacije. Sva upustva vezana za zaštitu i njegu voća u narednom periodu ćemo Vam blagovremeno pisati na našem portalu uz nadu dobrog, zdravog i kvalitetnog prinosa u budućnosti.

 

306 thoughts on “JESENJE PRSKANJE VOĆA | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!