Od danas u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme za vozila | Prozorski Krug 767

Od 15. novembra ove godine do 15. aprila naredne godine obavezno je posjedovanje zimske opreme za motorna vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Pod zimskom opremom se podrazumjevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima s dubinom gazećeg sloja minimalno 4 mm ili pneumatici s ljetnim profilom iste minimalne dubine gazećeg sloja s tim da u priboru moraju biti lanci za postavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Kao i dosad, gume s ekserima su zabranjene.

Kada je riječ o teretnim vozilima i autobusima, zimsku opremu čine i lopata te vreća pijeska.

Savjeti:

– Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući.

– Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.),

– stanje akumulatora, kao i kablova.

– Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.
– Jednom mjesečno, potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

– Potrebno je podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice.

– Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.
– Potrebno je provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Tokom protekle zimske sezone u periodu korištenja obavezne zimske opreme (15. novembar 2016. do 15. april 2017.) BIHAMK je imao oko 33.000 intervencija pomoći na cesti, što intervencija mehaničara, što prijevoza.

Najčešći kvarovi bili su na sistemu za paljenje vozila, rashladnom sistemu, električnim instalacijama, a takođe zbog izuzetno niskih temperatura veliki broj intervencija se odnosio i na sistem za dovod goriva poručuju iz BIHAMK-a.

332 thoughts on “Od danas u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme za vozila | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!