Održavanje nasada oraha nakon sadnje | Prozorski Krug 767

Postignutu plodnost tla dobivenu pripremom tla prije sadnje te agrotehničkim i hidrotehničkim zahvatima treba održavati ako ne i poboljšati. Samo tako ćemo moći dobiti, održati visoke i redovne berbe. Mnogi mladi nasadi oraha, na žalost, propali su već u  godini sadnje zbog nebrige njihovih vlasnika. Najveća pogreška većine voćara je njihovo shvaćanje da su, nakon što su posadili voćnjak „mirni“ za dugo vremena. Voćnjak strada zbog korova, divljači, bolesti, štetnika, tuče i ostalih vremenskih nepogoda.

Održavanje nasada u prvim godinama nakon sadnje

Nepovratno iznošenje  hrane iz tla, za izgradnju vegetativnih organa i plodova, mora isto tako svake godine vraćati tlu gnojidbom, prije svega mineralnim gnojivima.

U prvoj godini moramo planirati barem jedno ručno zalijevanje ukoliko bude sušno razdoblje i kritičan nedostatak vlage u tlu.

U drugoj godini , također , posebnu pažnju treba obratiti čuvanju vlage u tlu. Prije početka vegetacije obaviti prvu prihranu azotom i to  KAN-om.

U trećoj godini biti će potrebno obaviti još 2 – 3 ručna okopavanja i isto toliko puta mehanizovanu međurednu obradu, tako da cijelu površinu održavamo nezakorovljenu i što je moguće više čuvamo vlagu u tlu. Orah gradi veoma veliko stablo i krošnju koja daje veliki hlad, tako da pod orahom i trava slabo uspijeva.

Gnojidba oraha

Različiti organi oraha troše različite količine hranjivih tvari; lišće troši kalij i magnezij, a plodovi fosfor i azot. Gnojidba pomaže u otpornosti na mraz, bolestima i štetnicima i u ostvarenju boljeg kvaliteta ploda i dugovječnosti stabla.

U mladim nasadima oraha najveće su potrebe za azotom koji se dodaje prije početka vegetacije i krajem maja i početkom juna. Količina čistog azota potrebna za gnojidbu jednog stabla u prvoj godini iznosi 100 g, a svake sljedeće, količina se povećava dva puta. Azot je potreban za zametanje plodova do kraja vegetacije.

Potrebno je voditi računa o količini primjene mineralnih gnojiva jer dodata u prevelikim količinama narušavaju strukturu tla i djeluju štetno na orah. Uz organsko gnojivo preporučljivo je dodati i mineralno gnojivo jer organsko ne sadrži dovoljno mineralnih tvari.

Nakon sadnje bilo bi dobro, a posebno na tlima slabijeg kvaliteta oko svake sadnice oraha dodati 20 – 30 kg stajskoga gnojiva uz NPK gnojivo u omjeru 7-20-30 ili 8-26-26, vodeći pri tome računa da se gnojivo ne stavlja direktno na korijen niti blizu korijenovog vrata.

Navodnjavanje

Navodnjavanje oraha preporučuje se kao mjera koja pomaže u kvalitetnijem rastu i prinosu oraha. Vodom se prenose otopljene mineralne i organske tvari iz tla i lista u druge organe. S druge strane, navodnjavanjem se kvari struktura tla i zbog toga je potrebno tlo koje se navodnjava gnojiti organskim gnojivom jer se hranjive tvari ispiru u dublje slojeve tla. Za orah jenajpogodnije površinsko navodnjavanje po sistemu brazde.

Rezidba u prvim godinama nakon sadnje

U drugoj i trećoj godini rezidba  tako što je glavni cilj formiranje debla i krošnje pri čemu valja znati da će u prvoj i drugoj godini uzgoja biti u pravilu mali porast nadzemnog dijela voćke zbog prilagodbe i početnog rasta korjenovog sistema. Tek kad se voćka dobro ukorjeni, počet će intenzivniji rast nadzemnog dijela voćke.

Slijedećih godina nastavlja se izbor osnovnih grana povijanjem ili otklanjanjem od provodnice na 60-80 cm. Na osnovnim granama slijedećih godina ostavit će se sekundarne grane o kojima kod oraha ne treba voditi posebnu brigu. Nepoželjne grane i suvišne mladice koje će se razviti na stablu (konkurencije), treba odmah u vegetaciji odrezati dok su zeljaste, ali najkasnije do kraja juna.

Rezidba u rodu

Stara rodna stabla obrezuju se na ovaj način:

  • Odrezati sve polomljene, osušene ili oštećene grane
  • Odstraniti guste grane iz sredine krošnje i na razmak 70-90 cm. Odstraniti onu granu koja smeta i ranjava drugu granu.
  • Odrezati konkurentne grane (vodopije) u ljetnoj rezidbi
  • Produžnica grana, kao kod većine voćaka, se ne skraćuju nego se ostavlja jednostruko na vanjsku granu.

Sve rane obvezno premazati voćarskim  voskom.

Pieral Lara jedna od popularnijih novih sorti u Evropi

Pieral Lara je sorta oraha francuskog porijekla. Ta sorta je jedna od popularnijih novih sorti u Evropi. Razlog toga leži u činjenici da je lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbjegavanja kasnih proljetnih mrazeva. Plod sorte Pieral Lara je krupan,  težine 9-13 grama. Ljuska je glatka, tanka i ovalnog oblika, a jezgro se lako vadi, svijetlo je i sadrži  62% masnoće, odličnog kvaliteta i slatkastog ukusa.

 

271 thoughts on “Održavanje nasada oraha nakon sadnje | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!