ODABIR I PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA SADNJU JABUKE | Prozorski Krug 767

Pri podizanju zasada jabuke neophodno je da greške  svedemo na najmanju mjeru, jer jabuka nakon sadnje ostaje na istom mjestu i do 30 godina. Dakle izboru i pripremi tla za uzgoj jabuke treba posvetiti punu pažnju.

Jabuka (Malus Domestica) uz malinu i šljivu  je najrasprostranija voćna vrsta na našoj opštini. Priprema za sadnju ove voćke se sastoji od niza operacija među kojima su najvažnije: izbor lokacije, agrohemijska analiza zemljišta, priprema zemljišta i neposredna priprema zemljišta pred sadnju, razmjeravanje i obilježavanje mjesta za sadnju i izbor i priprema sadnog materijala jabuke.

Izbor lokacije budučeg  nasada jabuke 

Prva i osnovna stvar pri podizanju voćnjaka jeste to da bi  trebalo odabrati  parcelu na kojoj bi pravac redova bio sjever-jug, jer se tada postiže najbolja osunčanost voćnjaka što je glavno za postizanje dobre obojenosti plodova kod nekih sorti jabuka.

 

Uz dobru osunčanost, treba znati najčešći pravac puhanja vjetrova, i budući pravac redova usmjeriti u ovom pravcu, kako bi izbjegli bočne udare vjetrova koji mogu nanijeti štetu.  Bolje je odstupiti od pravca redova u voćnjaku sjever-jug i prilagoditi se pravcu puhanja vjetrova, pogotovo za sorte jabuke koje nemaju crvenu boju plodova, kao što su greni smit i zlatni delišes.

Agrohemijska analiza zemljišta je obavezna prije podizanja voćnjaka, kako bi se utvrdile količine dostupnih hranjiva  u zemljištu.

Jabuka je voćna vrsta kojoj najviše odgovaraju zemljišta sa optimalnim sadržajem fosfora i kalijuma u zemljištu.

Ograničavajući faktor za gajenje jabuke može da bude količina kalcijum-karbonata, koji može da blokira usvajanje nekih mikroelemenata iz zemljišnog rastvora među kojima je najznačajnije željezo, čiji nedostatak u biljci izaziva hlorozu. PH vrijednost  treba da se kreće u granicama od 6,0-7,2 tj. od blago kiselo do neutralno tlo.

 

Priprema zemljišta za sadnju 

Nakon izbora parcele i  rezultata agrohemijske analize zemljišta treba početi sa pripremom zemljišta za sadnju koja se sastoji od rigolovanja i oranja. Rigolovanje treba obaviti na dubini od 50-60 cm, da bi se rastresli dublji slojevi zemljišta.

Prije dubokog oranja ili rigolovanja potrebno je aplicirati preporučenu količinu fosfornih i kalijevih mineralnih gnojiva, da bi se ta hranjiva izmiješala po čitavoj dubini oranja. Nakon dubokog ide plitko oranje na dubini od 25-30 cm.

Izbor podloga i sorti jabuke

Jabuka je jedina voćna vrsta koja ima na raspolaganju širok raspon raznovrsnih tipova vegetativnih podloga za različita podneblja. Za superintenzivne nasade jabuka predlažu se podloge  M9 (EMIX), MM 106. Podloga M9, zbog slabog učvršćenja u tlu, traži naslon (armaturu) i vezanje provodnice uz armaturu te savijanje i vezanje primarnih elemenata uz armaturu. Standardna armatura za taj uzgojni oblik su deblji kolci uz svako stablo ili složena armatura – koju čine stubovi (betonski ili drveni), jedna napeta žica između stubova na visini 170 cm i jedan kolac uz svaku sadnicu.

Budući da je u svijetu poznato čak više od 10 000 sorti jabuka, teško je razumjeti da od tako velikog broja nije lahko odabrati nekoliko najboljih za određeno ekološko područje. Ipak se mora voditi računa o sklonostima potrošača koji više vole određene sorte jabuka – bilo po krupnoći, obliku, po boji (crvene, žute, zelene), okusu (slatke, kisele, kiselkastoslatke itd.), mirisu, sočnosti, teksturi itd.

Izbor uzgojnog oblika jabuke

Za uzgoj jabuka u gustim nasadima najčešće se primjenjuje uzgojni oblik vitko vreteno koje se sastoji od provodnice s primarnim granama, koje su ujedno i rodno drvo ili nose na sebi rodno drvo (sekundarne elemente). Visina mu je oko 220 cm i uske je krošnje (100 – 140 cm), što ovisi o bujnosti sorte i razmaku unutar reda.

Takva stabla pružaju velike prednosti u proizvodnji jabuka jer se u svim pomotehničkim zahvatima (oblikovanje, rezidba, berba) smanjuje ljudski rad. Zbog niskog stabla, svi radovi se mogu obaviti sa zemlje (bez uporabe ljestava), čime se postižu visoki učinci u rezidbi i berbi.

Vrijeme i tehnika sadnje jabuke 

Za sadnju voćaka kopaju se jame dimenzija korijena mlade sadnice. Poslije sadnje (jesenske ili proljetne), prije početka vegetacije, potrebno je sadnice prikratiti na visinu  80 cm od tla. Za predviđeni gusti nasad jabuka s uzgojnim oblikom vitko vreteno predlažu se razmaci sadnje od 3,2 x 1,2 m.

Ukoliko se sadnja obavlja u proljeće trebalo bi postaviti sistem za navodnjavanje „kap po kap“ i odgovarajući sistem za prihranu preko ovog sistema jer je sadnicama jabuke u početnom porastu potrebno dosta vode za potreban rast i razvoj.

349 thoughts on “ODABIR I PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA SADNJU JABUKE | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!