U Prozoru organizovan okrugli sto „Inkluzija-naši koraci“.

JU Centar za osobe s posebnim potrebama uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke organizovala okrugli sto „ Inkluzija-naši koraci“. 

U cilju razgovora o mogućnostima za školovanje djece s poteškoćama u razvoju u osnovnim školama u općini Prozor, Javna ustanova Centar za osobe s posebnim potrebama je organizovala okrugli sto kojem je prisustvovalo preko 30 učesnika. Pozivu Centra su se odazvali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, direktorice osnovnih škola za djecu s posebnim potrebama iz Mostara, predstavnici Koalcije organizacija osoba sa invaliditetom u HNK „Zajedno smo jači“, predstavnici Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Djeca nade“ i roditelji djece koja se školuju u Mostaru, direktori škola sa područja općine Prozor i njihovi saradnici, općine Prozor-Rama, direktori Centra za socijalni rad i Crvenog križa.

Okrugli sto je jedna od aktivnosti u projektu „Inkluzija –naši koraci“ koji je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Trenutno se u osnovnim školama za djecu s posebnim potrebama u Mostaru školuje šestero djece iz Prozora, a jedna učenica koristi i smještaj koji je osiguran uz školu. Put do Mostara je dug oko 170 km , djeca ga prelaze tri puta sedmično što je za njih naporno. Centar je želio od relevantnih subjekata u odgojno-obrazovnom radu dobiti informacije o školovanju djece s poteškoćama u razvoju i potaknuti na razmišljanje šta svi možemo učiniti da se školuju u našoj općini. Učesnici događaja su bili veoma aktivni , uključili su se u diskusiju, razgovarali o svim problemima u odgojno-obrazovnom procesu djece s teškoćama u razvoju . Glavni i osnovni zaključak je da je potrebno nastaviti s ovakvim i sličnim projektima s ciljem stvaranja uvjeta za školovanja djece s poteškoćama u razvoju u školama na području općine Prozor-Rama. Taj proces je dugotrajan, zahtjeva administrativne, prostorne, kadrovske i finansijske uslove. Do tada je potrebno provesti aktivnosti koje bi doprinijele sigurnom putovanju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju u školama u Mostaru pet dana u sedmici.

294 thoughts on “U Prozoru organizovan okrugli sto „Inkluzija-naši koraci“.

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!