Općina pruža priliku mladim sa dobrom poslovnom idejom

Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije je 15.5.2019. godine organizovala Info dan o Programu zapošljavanja i samozapošljavanja mladih na području naše općine. Interesovanje za događaj su pored mladih pokazali i vlasnici obrta, predstavnici javnih ustanova i preduzeća.

Pozdravne riječi je uputio Josip Juričić, pomoćnik Općinskog Načelnika i koordinator Programa.

„Programa poticaja zapošljavanja u Općini provodimo već deset godina. Ove godine smo pokrenuli dva nova programa: Program finansiranja biznisa za marginalizirane grupe žena (u saradnji sa USAID-om) i Program zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Za programe je u općinskom budžetu ukupno planirano 400.000,00 KM, od čega za projekte mladih 40.000,00 KM , u pojedinačnim iznosima od 5000 do 8000 KM. To nije konačno i uvijek možemo povećati iznos ako bude dobrih ideja i projekata“, kazao je Juričić.

 

Radnu verziju Javnog poziva po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja mladih je predstavila Ana-Marija Šarčević, stručna saradnica u Službi za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije. Govorila je o cilju programa, ciljnim grupama, kriterijima , potrebnoj dokumentaciji.

Mara Anić, stručna savjetnica je prezentirala zakonske odredbe koje je potrebno ispoštovati kod pokretanja vlasitog biznisa , obrta i privrednog društva. Učesnici diskusije su pozdravili organizaciju Info dana i Program zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Između ostalog, predložili su da se pojedinačni iznosi sredstava povećaju, da eliminicaju po starosnoj granici treba brisati, javni poziv treba biti stalno otvoren, za početnike je potrebno organizovati predavanje i osigurati im mentorstvo, Općina treba razmotri mogućnost osnivanja inkubatorskog parka za start up i mjesto za promociju proizvoda i obrta na sajmovima , te da se kroz ovaj program omogući zapošljavanje mladih u već postojećim obrtima. Prihvatljive sugestije i prijedlozi će biti uvršteni u konačni oblik Javnog poziva. Općinska Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije općine je otvorena za pitanja i podršku mladim osobama koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa.

164 thoughts on “Općina pruža priliku mladim sa dobrom poslovnom idejom

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!