Bajram-namaz na području Prozorske općine klanjan u 12 džamija

Klanjanjem bajram-namaza muslimani su dočekali Ramazanski bajram koji se, prema islamu, smatra jednim od najvažnijih praznika. Tokom proteklog mjeseca ramazana, muslimani u Bosni i Hercegovini dijelili su radost u svojim domovima, obnavljajući ljubav prema Bogu i čovjeku, odričući se mržnje i sukoba, pozivajući na samilost i međusobno poštovanje.

Na području medžlisa Islamske zajednice Prozor, Bajram namaz klanjan je u 12 džamija: Čaršijska i Mahalska džamija u Prozoru, džamija u Varvari, džamija u Kovačevom polju, džamija u Lapsunju, džamija u Šćipama, džamija u Herama, džamija u Kutama, džamija na Dugama, džamija na Lugu, džamija u Lizopercima i džamija u Tošćanici.

Drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida, sjećanje na sve one koji su život dali braneći Bosnu i Hercegovinu. Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim šehidskim spomen-mezarjima i haremima učenjem Kur’ana bit će iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Na području općine Prozor, upriličiti će se obilazak naših mezarja, učenje Jasina i dove šehidima i to u slijedećim terminima:

  • Śćipe, 10h
  • Kute, 11h
  • Prozor, 12h
    Autobus iz Prozora polazi u srijedu, 05. juna 2019. g., u 09:00h ispred Čaršijske džamije.

 

360 thoughts on “Bajram-namaz na području Prozorske općine klanjan u 12 džamija

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!