U Konjicu je sinoć otvoren 6. Festival glumca BiH

U organizaciji Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic sinoć je počeo 6. Festival glumca BiH. Benjamin Mušinović, direktor Festivala je istakao značaj ovog projekta za općinu Konjic koja svoje potencijale, kroz ovaj kulturni događaj, promoviše u regiji. Mušinović je podsjetio na važnost trajnog sjećanja na ljude koji su svoje znanje darovali za dobrobit lokalne zajednice, među koje spada i nedavno preminula članica Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH i direktorica Radio Konjica Mirsada Ćosić.

 

Festival je otvorio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK čestitajući organizatorima na istrajnosti u organizaciji ovako značajnog kulturnog događaja ne samo za Konjic i kanton već i za regiju. Ove godine će na festivalu biti odigrano 10 predstava, od kojih je 9 u takmičarskom dijelu programa, a uz njih je i 10 pratećih programa iz likovne umjetnosti i književnosti. Festival ce biti okončan 28.juna dodjelom nagrada i priznanja i koncertom Divanhane.

Na otvaranju festivala nastupio je ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo koji je izveo predstavu “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”. Pored Narodnog pozorišta Sarajevo u Konjicu će gostovati i Sarajevski ratni teatar SARTR, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Centar za kulturu Tivat, Bosansko narodno pozorište Zenica, zagrebačko kazalište “Lectirum”, Narodno pozorište Mostar, Albanski teatar u Skoplju. Festivalu je predhodio IX Pozorišni festival za osnovce „Školski teatar“, na kojem su učestvovale dramske sekcije iz svih osnovnih škola sa područja općine Konjic. Podsjetićemo da Amatersko pozorište„Neretva“ Konjic već 17 godina organizuje Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine.

 

Ovde možete pogledati repertoar sa predstavama koje će biti odigrane na festivalu. 

328 thoughts on “U Konjicu je sinoć otvoren 6. Festival glumca BiH

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!