Naš sugrađanin Ermin Kulaglić krenuo iz Prozora prema Srebrenici

Prije dvije godine u ovo vrijeme pisali smo Vam o našem sugrađanu, Erminu Kulagliću, koji je iz Prozora biciklom išao put Srebrenice, na kolektivnu dženazu žrtvama genocida koji je počinjen u julu mjesecu 1995. godine. Ove godine, Ermin Kulaglić se odlučio na još zahtjevniju i izazovniju rutu u dužini od oko 800 kilometara.

Krenuo je iz Prozora put Bihaća sa kolegama iz Jablanicegdje će se u ponedjeljak priključiti i postati dio 15. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, koji se i ove godine vozi pod motom: “Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi”. Organizator je i ove godine Klub ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća, uz veliku podršku biciklista iz drugih klubova širom Bosne i Hercegovine. Ermin je i ove godine prije polaska na ovaj zahtjevni put izašao na šehidsko mezarje u Mahali, s željom da oda počast našim šehidima. Na obostrano zadovoljstvo, naše udruženje Prozorski Krug 767 je i ove godine partner u projektu, a naša ekipa je s njim obavila katki razgovor, koji Vam prenosimo u cijelosti.

  • Ermine, prije svega želim da ti se u ime redakcije portala prokrug.ba zahvalim na izdvojenom vremenu da govoriš za naš portal prije nego kreneš na dugi i teški put. Za početak, kako se osjećaš zdravstveno, da li si spreman? Kako su tekle pripreme za maraton?

Hvala vama na interesovanju i hvala na podršci koju ste mi pružili i ove godine. Osjećam se dobro, mislim da ću ako Bog da maraton završiti bez većih problema. Pripreme teku kroz cijelu godinu, kako kroz biciklizam tako i ostale sportove, tako da potreba za nekim većim pripremama nije bilo. 

  • Nakon posjete šehidskom mezarju u Prozoru, kakav je plan dalje? Kada krećeš za Bihać? Koliko će trajati vožnja i ukratko kakav je protokol? 

Evo odmah nakon posjete i učenje fatihe na šehidskom mezarju u Prozoru, oko 10h, krećem put Bihaća. Vožnja će trajati ukupno 5 dana, podjeljena u 5 etapa. Prva etapa će biti iz Prozora do Jajca sa kolegama iz Jablanice. Druga etapa će biti od Jajca do Bihaća, gdje se priključujemo 15. biciklističkom maratonu.  Krećemo iz Bihaća, u ponedjeljak (8.7.) u 8.00 sati. Prvi duži odmor uz prenoćište je u Jajcu u sportskoj dvorani čime završavamo prvu etapu. Druga etapa kreće 9.7. iz Jajca u ranim jutarnjim satima, sljedeći odmor uz ručak je u Bugojnu, odakle se nastavlja prema Rajlovcu. U Rajlovcu je drugo prenoćite u tamošnjoj kasarni, i tu će se priključiti i biciklisti iz ostalih krajeva BiH. Treća etapa kreće 10.7. iz Rajlovca, također rano ujutro, odakle idemo ka Potočarima, gdje bi trebali stići između 18.00 i 19.00 sati. U Potočarima ćemo prenoćiti, i 11.7. na dan kolektivne dženaze ćemo svi zajedno biti dio tog događaja, odajući na taj način počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon završetka planiran je povratak nazad koji sam obezbjedio zajedno sa kolegama iz Jablanice kojima se ovim putem zahvaljujem na nesebičnoj pomoći.

  •  U slučaju eventualnih kvarova na biciklu, da li si pripremio rezervne dijelove, da li je na neki način obezbjeđen servis u toku maratona? 

Pripremio sam svu potrebnu rezervnu opremu. Cijeli naš put od Bihaća do Srebrenice će biti popraćen logistikom, koja će obezbjediti i pripremiti rezervne dijelove i osvježenje, a budući da idem sa ekipom iz Jablanice, imamo na raspolaganju kombi s vozačem koji će biti uz nas cijeli put, tako da smo i u tom smislu nezavisni i spremni za sve moguće izazove koji se nađu ispred nas.

  • Poruka za kraj

Na samom kraju bih iskoristio priliku i zahvalio se prije svega udruženju Prozorski Krug 767 koji mi je ove godine finansijski pomogao i u mnogome olakšo ovaj put. Također, zahvaljujem se našoj Općini i Općinskom načelniku, te svima koji su mi na bilo koji način pomogli, posebno svojim sugrađanima i prijateljima, koji su mi prethodnih dana upućivali lijepe želje i nadu da ću uspjeti u ovom pothvatu, a njihova podrška mi zaista mnogo znači, i najbolji je podstrek da uspijem u svom naumu. Hvala svima još jedanput.

U ime našeg portala još jednom se zahvaljujemo Erminu na izdvojenom vremenu za ovaj razgovor, te mu želimo svu sreću u toku vožnje, a mi ne sumnjamo da će je on i ove godine uspješno savladati. Naravno, mi ćemo pratiti njegov put ka Srebrenici, a o istom ćemo Vas blagovremeno obavještavati.

 

292 thoughts on “Naš sugrađanin Ermin Kulaglić krenuo iz Prozora prema Srebrenici

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!