Putujete automobilom? Ove stvari bi trebali znati ukoliko putujete kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku

Ako se odlučite na duže putovanje automobilom, trebali biste provjeriti nekoliko stvari na Vašem automobilu. Pripremili smo Vam nekoliko savjeta i servisnih informacija vezano za putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Kao izvor informacija korištene su zvanične stranice auto-moto klubova.

 

Prije početka putovanja trebali biste provjeriti stanje Vašeg automobila. 

Preporuka je da se prije polaska na svaki duži put provjerava nivo ulja u motoru. Pored provjere nivoa, trebalo bi kontrolisati i stanje ulja. Uz tu provjeru, obavezno ide i provjera nivoa rashladne tečnosti, provjera ulja za kočnice, te nivo servo ulja. (ove stvari možete kontrolisati kod kuće uz osnovno poznavanje funkcionisanje automobila). Ne zaboravite provjeriti pritisak u gumama (možete provjeriti na većini benzinskih stanica i u većini slučajeva nude besplatno korištenje kompresora) budući da previsok ili prenizak nivo pritiska može dovesti do oštećenja gumeBitno je naglasiti da ovo značajno utiče na sigurnost vožnje a i na potrošnju goriva. Također provjerite i  stanje rezervne gume ili seta za krpljenje guma (u novijim automobilima). Za sigurno putovanje, dubina šare na ljetnim gumama bi trebala da iznosi oko 2mm što je zakonski propisano u većini država. Klima u automobilu je spas u vrelim ljetnim danima, obavezno provjerite ispravnost ovog uređaja u vašem automobilu. Ako i pored punjenja tečnošću za hlađenje vaš uređaj ne radi punim kapacitetom, kod stručnjaka obavite kompletan servis klima sistema. (Otprilike punjenje klime sa zamjenom filtera klime košta od 40-90 KM zavisno od serivsai vrsti automobila). Velike razlike između vanjskih temperatura i temperature u autu nisu preporučljive iz zdravstvenih razloga pa se preporučuje da ova razlika ne bude veća od pet stepeni. Preporučljivo je  provjerite ispravnost svjetala i signalizacije na automobilu, a ne zaboravite na sigurnosnu opremu koju morate imate u autu. Ukoliko prelazite granicu obavezno provjerite da li imate i zeleni karton (zelena karta). Posedovanjem zelene karte obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti drugima (trećim licima) u saobraćajnoj nezgodi prilikom boravka u nekoj od zemalja članicama sistema zelene karte. Također možete imati ozbiljnih problema prilikom prelaska granice, u najgorem slučaju ulazak u drugu državu Vam može biti uskraćen.

 

Putujete kroz Bosnu i Hercegovinu

Ako putujete kroz Bosnu i Hercegovinu naoružajte se strpljenjem, jer je na većini putnih komunikacija u toku rekonstrukcija saobraćajnica i objekata na saobraćajnicama. Cijene goriva u prosjeku iznose za: EURODIZEL: 2.30KM, BENZIN 95: 2.20 te BENZIN 98/100: 2.35 KM *(u nekim dijelovima BiH cijene goriva znaju varairati ±0.15 na ove prosječne cijene). Obavezna oprema propisana zakonom u BiH:  rezervni točak s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti ili neki od sigurnosnih sistema za ispuhane gume, sigurnosni trokut, oprema za pružanje prve pomoći,  rezervne sijalice i osigurači, reflektirajući prsluk, uže ili poluga za vuču. NAPOMENA: Teretna vozila, priključna vozila, putnička vozila opremljena za korištenje alternativnih goriva (LPG, TNG), vozila za javni prevoz, komercijalna vozila…, uz svu ovu opremu još moraju posjedovati aparat za gašenje požara, dok autobusi moraju dodatno imati i čekić za razbijanje stakla. Klinaste podmetače moraju imati motorna i priključna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 5t (dva klinasta podmetača). Što se tiče dozvoljenog nivoa alkohola u krvi, ona iznosi 0.3‰, dok za profesionalne vozače, instruktore vožnje, kandidate za vozače, kao i vozače mlađe od 21 godine starosti ili s manje od 3 godine vozačkog iskustva to ne vrijedi i njihova količina ne smije prelaziti 0.0‰. Novčane kazne i druge sankcije za prekoračenje limita alkohola u krvi su od 1.000 KM do 8.000 KM za pravna lica, te od 100 KM do 300 KM za  fizička lica. Ukoliko se izazove nezgoda od 300 do 1,000 KM uz zabranu upravljanja vozilom od 1 do 6 mjeseci i dva kaznena boda. Ograničenje brzine u BIH (km/h) Autoput: za motocikle i automobile do 3.5t nosivosti iznosi: 130km/h, putnička i teretna vozila sa prikolicom: 80km/h. Ograničenje za ceste van naselja ako nije regulisano znakom: za sve kategorije vozila 80km/h. Ograničenja za ceste u naselju: za sve kategorije vozila 50km/h. Za prekoračenje brzine možete platit kaznu u iznosu od 50,00 KM do 1000,00 KM. Pravila saobraćaja u kružnom toku nalažu da prednost imaju vozila koja se već nalaze u kružnom toku. Upotreba mobilnog telefona je zabranjena te kazna za taj prekršaj iznosi 300KM. 

Putujete kroz Hrvatsku

Gorivo u Hrvatskoj u prosjeku košta: EURODIZEL: 2.50KMBENZIN 95: 2.60 te BENZIN 98/100: 2.75 KM *(u nekim dijelovima Hrvatske cijene goriva znaju varairati ±0.20 na ove prosječne cijene). Obavezna oprema propisana zakonom u RH: Prva pomoć – Obavezna za sva vozila sa više od dva točka. Sigurnosni trokut – Obavezan za sva vozila sa više od 2 točka (Vozilo sa prikolicom mora imati 2 trokuta.) Reflektirajući prsluk – Obavezno posjedovanje u vozilu, izuzev mopeda i motocikla sa bočnim sjedištem. Upotreba svjetala tokom dana – Obavezno za sva vozila od zadnje subote u oktobru, do zadnje subote u martu (obavezno je i posjedovanje rezervnih sijalica osim ako vozilo ima ksenon, neon ili LED rasvjetu). Aparat za gašenje požara – Obavezan za komercijalna vozila. Što se tiče dozvoljenog nivoa alkohola u krvi, ona iznosi 0.5‰, dok za vozače vozila preko 3.5t, za profesionalne vozače (vozače ambulante, taxi-a, itd…), kao i vozače mlađe od 24 godine starosti to ne vrijedi i oni moraju imati 0.0‰.  Novčane kazne i druge sankcije za prekoračenje limita su od 180 KM do 3750 KM, te je moguća kazna zatvora do otriježnjenja. Ograničenje brzine u RH (km/h) Autoput: za motocikle i automobile do 3.5t nosivosti iznosi: 130km/h, putnička i teretna vozila sa prikolicom: 80km/h. Ograničenje za ceste van naselja: za motocikle i vozila do 3.5t od 90km/h do 110 km/h. Za motorna vozila sa prikolicom 80 km/h . Ograničenja za ceste u naselju: 50km/h. Za prekoračenje brzine možete platit kaznu u iznosu od 80,00 KM do 3750,00 KM. Pravila saobraćaja u kružnom toku nalažu da prednost imaju vozila koja se već nalaze u kružnom toku. Upotreba mobilnog telefona je zabranjena te kazna za taj prekršaj iznosi 140KM. 

453 thoughts on “Putujete automobilom? Ove stvari bi trebali znati ukoliko putujete kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!