Uspjeh Prozoraka – razgovor sa Harisom Jašarevicem koji je proglasen industrijskim herojem u Norveškoj

U toku ljetnih mjeseci u našem gradu borave Prozoraci koji žive i rade širom Evrope i Amerike. Vrijeme provode u krugu porodice, rođaka, komšija i prijatelja. Ljubav prema rodnom gradu u kojem su odrasli prenose i na svoju djecu. Junak naše priče  je Haris Jašarević, rođen 1993. godine . Njegovi roditelji,  Sulejman i Alisa Jašarević,  su 92-e godine, usljed ratnih dejstava, rodni Prozor zamjenili Norveškom.

Haris Jašarević, magistar informatike i robotike,  je u januaru ove godine ponio titulu “norveškog industrijskog heroja” za 2018. godinu. Nacionalno takmičenje je organizovao Norveški Institu za tehnologiju s ciljem da predstave inžinjere koji u svom radu koriste inovativne metode  i procese koji doprinose uspjehu komapnija.

S obzirom da Haris sa porodicom provodi godišnji odmor u Prozoru, iskoristili smo to   za razgovor o poslovnom uspjehu, karijeri, vezi sa Prozorom.

 

  • PROZORSKI KRUG 767: Šta je cilj projekta iza kojeg stoji Haris Jašarević i Grupa Brynild ?

Jašarević: „ Ja sam sa svojim timom automatizirao proces proizvodnje u kompaniji „ Brynild Gruppen“  gdje sam zaposlen na projektima automatizacije, digitalizacije i robotike.

Ručne operacije sam pretvorio u digitalizirano poslovanje, roboti mjenjaju radnike u obavljanju težih poslova  što je doprinijelo unapređenju proizvodnje.“

Norveški institut za tehnologiju je prepoznao Harisov rad kao profesionalnu znatiželju  i pristup  promjeni, što osigurava konkurentnost industrije u budućnosti. Nagrada  je putovanje na AU LAS VEGAS 2019, međunarodnu konferenciju,  koja će biti održana u decembru, a prisustvovaće inžinjeri koji osmišljavaju, razmjenjuju znanja i unapređuju praksu u industriji.

  • PROZORSKI KRUG 767: Kakvo je to iskustvo za mladog inžinjera?

Jašarević: „ Tehnologija me zainteresirala već u osnovnoj školi. Master studij sam završio na Univerzitetu u Haldenu na temu robotika. Bio je to pionirski poduhvat za mene i mentora koji sam uspješno okončao uz podršku profesora iz Južne Koreje.

Bilo je i  teških trenutaka, ali nikad nisam odustao. Ništa nije nemoguće, ako želiš i posvetiš se tom.

Pored posla, na Univerzitetu sam predavač na predmetu „ Primjenjena robotika“ .

 

  • PROZORSKI KRUG 767: Kakve su bile reakcije porodice, prijatelja, poslovnih kolega na vaš uspjeh?

Jašarević: „Porodica mi je veoma važna, mama, otac, braća i supruga Zerina imaju veliku zaslugu za moj uspjeh .Prijatelji su čestitali, a kolege na poslu su zadovoljne jer je to dobra promocija komapnije u kojoj radimo i doprinijelo je njenoj većoj konkurentnosti na tržištu“

 

  • PROZORSKI KRUG 767: Slobodni smo Vas pitati za planove i razvoj poslovne karijere?

Jašarević: „ Imam kontakte sa ljudima širom svijeta, interesuju se za moj rad, primam ponude od drugih kompanija. Cilj mi je doktorski studij, a možda i vlastiti biznis.“

 

  • PROZORSKI KRUG 767: Šta bi savjetovali mladima  koji žele učiti, istraživati?

Jašarević: „ Cilj života je da se za nešto boriš. Nekad se nešto čini nemogućim, ali treba pokušati i boriti se. Treba biti uporan i učiti. Ja želim doprinijeti, bez obzira je rezultat mali ili veliki“

  • PROZORSKI KRUG 767:  Vaša supruga Zerina je također iz Prozora, što potvrđuje vašu vezu sa rodnim krajem. Svake godine, sa porodicom provodite  dio godišnjeg odmora u  Prozoru?

Jašarević: „Ovdje su moji korijeni, nena i dedo, Zerinini roditelji, rodbina, prijatelji. Ovdje „napunim“ baterije . Ovdje je drugačije, ljudi razgovaraju, druže se na neki poseban način. Volim Prozor i Bosnu. Ni ovdje, a ni u Norveškoj  se ne osjećam strancem. U Norveškoj me smatraju Norvežaninom.

 

  • PROZORSKI KRUG 767: Hvala za razgovor, želimo Vam  puno radosti u porodičnom životu  i uspjeh u poslovnoj karijeri.U vijek ćemo, s ponosom isticati,  da ste  „ naše gore list“.

Jašarević: „Hvala i Vama . Čitaocima zahvaljujem za vrijeme koje su izdvojili i pročitali ovaj tekst. Želim vam svako dobro“.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!