U Voljevcu održana promocija knjige “Budi budan i kad lijepo sanjaš”, autora Faruka Aganovića Jupija

U sklopu manifestacije “Dani otpora Privor 1992.- Dani slobode Privor 2019.” sinoć je u Voljevcu promovisana knjiga pod nazivom “Budi budan i kad lijepo spavaš”, čiji je autor legendarni bugojanski komadant, Faruk Aganović Jupi. Promocija je održana u prostorijama MZ Voljevac, s početkom u 21.00 sati.

Na početku, kratko se obratio Adnan Ramić, predsjednik U.G. “Bolja budućnost-Privor”. Poselamio je i pozdravio sve prisutne, zahvalio se na dolasku i predstavio promotora i moderatora večeri. Na kraju je predstavio i autora, i kazao par rečenica o životnom putu komadanta.

Faruk Aganović Jupi rođen je 1956. godine u Gornjem Vakufu, a već četiri decenije živi u obližnjem Bugojnu. Bio je član Patriotske lige BiH, a poznat je i po tome što je, peoznavši opasnosti agresije, prodao automobil kako bi mogao kupiti pušku. Kao borac i nosilac više komandnih dužnosti odigrao je važnu ulogu u odbrani srednje Bosne. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i “Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem”.

Promotor knjige bio je ugledni bugojanski novinar i publicist Kemal Balilhodžić, koji je ukratko pretstavio radnju ovog djela, te pročtao nekoliko odlomaka iz knjige. Moderatorica večeri bila je Nermina Gudić.

“Cilj ovog djela je bilo da se govori o našem bitisanju i opstanku na prostorima Skopaljske doline. Želio sam da pišem o historiji našeg kraja. Htio sam prenijeti jednu poruku o kojoj moramo voditi računa, a to je da se zlo može dogoditi i kada se najmanje nadaš, kada si, da tako kažem, u najljepšim snovima. Zato se moramo boriti protiv zaborava, kako nam se zlo nikada više ne bi ponovilo. Generacije koje dolaze moraju izvlačiti pouke iz ovakvih djela”, kazao je Aganović u nastavku druženja.

 

Iz knjige:

“Komandir sa četom ode dalje. Jedna bosa curica, čupave plave kose dođe do nas pa će:

– Dedo, zove mama, gotova je pita.

Ljudi ustadoše i pozvaše nas:

-Hajmo, može biti svima.

Ja ostadoh još malo na balvanu, gledam onu lijepu curicu kako bosa trči po ovoj lijepoj šumi u ovom ružnom ratnom vremu.

Knjiga je posvećena šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu domovine BiH, preživjelim pripadnicima Armije RBiH i narednim generacijama koje trebaju živjeti historiju Armije RBiH bez koje BiH ne bi ni opstala, jer čovjek bez slobode i domovine je niko i ništa.

 

300 thoughts on “U Voljevcu održana promocija knjige “Budi budan i kad lijepo sanjaš”, autora Faruka Aganovića Jupija

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!