Održan memorijalni pohod „Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode 2019“

Tradicionalnim pohodom na Crni Vrh, jučer je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka, koji su na toj lokaciji zvjerski ubijeni u živom štitu 31.7.1993.godine. I ove godine, kao i prethodne pohod je nosio simboličan naziv Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode , a krenuo je iz dva pravca, i to s Makljena – općina Prozor, te iz Voljevca – općina Gornji Vakuf. Učesnici pohoda zajednički su se susreli na koti Zgonovi, odakle je nastavljen zajednički odlazak do spomenika ubijenim logorašima na Crnom Vrhu.

Organizaciju ovog događaja potpisuju bošnjačka udruženja proistekla iz rata općine Prozor, te Udruženje građana “Bolja budućnost” Privor.

Pohod se i ove godine najprije zaustavio kod spomenika stradalim logorašima u živom štitu na lokalitetu Crnog Vrha. Prisutnima na Crnom Vrhu najprije se prigodnim govorom o dešavanjima vezanim za 31.7.1993. obratio predsjednik Udruženja logoraša Prozor, Suljo Kmetaš. U nastavku je učenik O.Š. “Alija Isaković” Isa Seferović pročitao i tekst, sa dosta detalja i činjenica o ovom stravičnom zločinu, u sklopu kojeg su pročitana i imena svih stradalih na Crnom Vrhu,  nakon čega su se prisutnima obratili ratni komandant , Faruk Aganović Jupi, glavni imam MIZ-e Prozor, Safet ef. Pozder, te glavni imam MIZ-e Gornji Vakuf, Hidajet Polovina. Oni su u svojim obraćanjima između ostalog naglasili važnost oživljavanja sjećanja na ovaj strašni zločin, te na važnost kazivanja i prenošenja istine o ovom događaju, kako bi se izbjegao zaborav koji kao takav ima jako visoku cijenu. Nakon govora, proučen je Jasin pred duše šehida, položeno cvijeće na spomen-obilježje, te je na platou Crnog Vrha klanjan i zajednički podne namaz.

Po završetku ovog dijela današnjeg programa, učesnici pohoda su se uputili prema spomeniku prvom komandantu bataljona Privor,  Bedrudinu Milanoviću – Zlatnom ljiljanu. Pored spomenika komandantu Milanoviću također je  proučena dova, prikladna ilahija i Fatiha, te je položeno cvijeće. Adelisa Zekotić pročitala je pjesmu o komandantu Bedrudinu Milanoviću koju je napisao Abaz Šošić, a prisutnima su se još jedanput obratili najprije predsjednik U.G. “Bolja Budućnost Privor”, Adnan Ramić, ratni komadant, Faruk Aganović Jupi, načelnik Gornjeg Vakufa, Sead Čaušević, zatim Suljo Kmetaš i Hidajet ef. Polovina. Prikladne nagrade dobili su ovogodišnji najstariji  i najmlađi učesnici pohoda, Džulejman Kićin i Džana Milanović.

Između dva dijela pohoda i ove godine je bila organizovana zakuska i osvježenje, od strane Udruženja “Bolja budućnost” Privor, na čemu im se ovim putem u ime našeg portala i svih učesnika pohoda najsrdačnije zahvaljujemo.

Tako je na ovaj način obilježena 26. godišnjica stradanja 24 Bošnjaka u živom štitu na Crnom Vrhu. Naime, tog kobnog 31. jula 1993., pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane iz logora “Srednja škola” u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na Crnom vrhu. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bijegom u šumu.

U prilogu teksta Vam donosimo i prilog Federalne televizije:

Da se nikada ne zaboravi, i nikada i nikome ne ponovi Crni Vrh!

235 thoughts on “Održan memorijalni pohod „Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode 2019“

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!