Sadnja kućnog limuna u posudi

 Mnogi od nas su probali uzgojiti limun u saksiji, ali naiđu na problem. Uglavnom,  plodovi limuna su dobre veličine, ali još uvijek zeleni što može biti posljedica niza faktora koji djeluju na njihov rast, razvoj i zrelost.

Rijetko je koja biljka u zatvorenom prostoru korisna čovjeku poput citrusa, čiji plodovi bogati vitaminom C,  zasluženo imaju svoje mjesto u kućnoj apoteci. Čak su i građom, kao mala i vrlo razgranata stabla, stvoreni za uzgoj u stanu ili na balkonu.

Stabla agruma pa tako i limuna su zahtjevnija za održavanje od nekog drugog voća, ali ukoliko želite uzgojiti svoje vlastite plodove onda je to vrijedno truda. Treba napomenuti da limun dobija plodove tek tri do četiri godine nakon sadnje pa je važno imati strpljenja.

Načini sadnje limuna u saksiji Jedan od načina za dobijanje stabla ovog citrusnog voća jeste sadnja limuna iz košpice. Postupak je vrlo jednostavan. Klijanje ćete obezbjediti tako što ćete držati sjeme u frižideru dvije sedmice, na temperaturi između 1 i 5 stepeni celzijusa. Nakon tog perioda sjeme stavljate u zemlju, a idealno vrijeme za to bi bio početak marta

Stabla agruma pa tako i limuna su zahtjevnija za održavanje od nekog drugog voća, ali ukoliko želite uzgojiti svoje vlastite plodove onda je to vrijedno truda. Treba napomenuti da limun dobija plodove tek tri do četiri godine nakon sadnje pa je važno imati strpljenja.

Načini sadnje limuna u saksiji Jedan od načina za dobijanje stabla ovog citrusnog voća jeste sadnja limuna iz košpice. Postupak je vrlo jednostavan. Klijanje ćete obezbjediti tako što ćete držati sjeme u frižideru dvije sedmice, na temperaturi između 1 i 5 stepeni celzijusa. Nakon tog perioda sjeme stavljate u zemlju, a idealno vrijeme za to bi bio početak marta

Zalijevanje se u zimskom periodu preporučuje nešto rijeđe, otprilike na svake dvije sedmice. Ljeti je predviđeno svakodnevno prskanje listova vodom kako ne bi uvenuli.

Kada se očekuje prva berba?

Prve 4 godine od sađenja ne očekujte da će vaš limun u saksiji rađati moćne žute plodove. Tek, nakon toga, imaćete punu krošnju i to svake zime. Cvijetanje i rast započinju na proljeće, a berba traje od novembra do maja.

Kalemljenje limuna je nezaobilazno

Ubijedljivo najbolje rezultate daje kalemljenje dvije ili više sorti ovog citrusa. Za limun uzgojen u saksiji najbolje vrijeme za kalemljenje jeste mjesec maj.

Proces je zapravo veoma jednostavan a mi ćemo vam ga objasniti korak po korak:

  1. Prvo vam je potrebno drvo domaćin, odsječeno pri vrhu.
  2. Voćarskim nožem se pravi vertikalni rez kroz koru pri vrhu stabla.
  3. Koru blago odvojite od drveta kako bi nastala šupljina
  4. Grančicu (kalem odrežite u toku zime i čuvajte ga na temperaturi od 10 stepeni u navlaženoj zemlji)  koso isječemo ne dirajući rez.
  5. U šupljinu postavljamo kalem.
  6. Stablo i kalem se čvrsto, vežu a sve šupljine i rezovi se zatvaraju voskom. Preko ide najlonska vrećica koja štiti kalem 20 dana,  a potom se skida.
  7. Već nakon 40 dana počeće se formirati nova krošnja. 
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!