Izvještaj Operativnog centra Civilne zaštite Prozor Rama za 25.4.2020. godine

Po Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 24.04.2020. godine lica koja su se nalazila u karanteni prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva , dobit će nova rješenja kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja.

Nova naredba za građane koji ulaze u Bosnu I Hercegovinu glasi:

  • Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da primjenjuje Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu,
  • Obavezuju se putnici koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu da se prijave nadležnom sanitarnom inspektoru,
  • Federalni sanitarni inspektor je obvezan da svim putnicima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izda Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Sve osobe koje dolaze iz inostranstva na područje naše općine obavezno se trebaju javiti Civilnoj zaštiti tel. 121 , Domu zdravlja tel. 124 , HES tel. 036 771 880

Uposlenici PS PROZOR-RAMA izvršili su provjeru 7 osoba kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju mjera samoizolacije.

U Hitnoj pomoći Doma zdravlja pregledan je veći broj pacijenata. Zbog simptoma sumnjivih na infekciju korona virusom urađen je i jedan test, rezultati će biti naknadno objavljeni. Dva testa urađena 23.4. su negativna, kao i četiri testa naših sugrađana urađena u karanteni u Mostaru. Osobe pod zdravstvenim nadzorom nemaju nikakvih zdravstvenih smetnji.

Na područje naše općine je u izvještajnom periodu stiglo je 5 osoba

4 osobe iz karantene Ortiješ

2 Hrvatska

2 Njemačka

1 Norveška

Za svih 5 osoba , općinski sanitarni inspektor je izdao rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!