Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Muminović Almir

O VJERNICI, PROPISUJE VAM SE POST

Neka je hvala Allahu dž. š. na mnogobrojnim blagodatima koje nam je darovao, i neka je salavat i selam na posljednjeg poslanika, koji je poslan kao milost svjetovima, Muhammeda a. s., njegovu časnu porodicu, njegove drugove – ashabe i na sve one koji njegov Sunnet slijede do Sudnjega dana.

Već smo u trećem danu mubarek mjeseca i već se naše duše polahko navikavaju na ugodni ramazanski ambijent. Iako nam jako nedostaju teravije i zajednički iftari, mukabele i dnevni namazi u džematu, ramazan se ipak uveliko osjeti u našim kućama i mahalama. Tu je post koji osvježava vjerničke duše kao što proljetna kiša osvježava osušenu zemlju.

AJET KOJIM SE NAREĐUJE POST

Allah dž. š. naredio je post ummetu Muhammeda a. s. i to izričito u 183. ajetu sure El-Bekare u kojem se kaže: ‎

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِكُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”. Post je obligatna islamska dužnost – farz, i četvrti islamski šart. Propisan je i naređen svim punoljetnim muslimanima i muslimankama koji su zdravi i nisu u stanju putovanja (musafiri). Post je bio propisan i poslanicima prije nas i njihovim narodima. Međutim, Allah Uzvišeni je veliku blagodat ukazao ummetu Muhammeda a. s. time što je nagradu za post ostavio neotkrivenom i kao veliko iznenađenje postačima na onome svijetu. Jedna od osam džennetskih vrata zovu se Rejjan, i na njih će ući samo postači, što je još jedan od vidova posebne pažnje i privilegije za postače.

KORISTI POSTA

Brojne su koristi posta kako fizičke tako i psihičke koje su dokazane šerijatskim tekstovima ali i dokazima savremene medicine.

Hadis Muhammeda a. s. : “Postite bit ćete zdravi”, ponajbolje nam kazuje o koristi posta za čovjekovo zdravlje.

Mnoge su koristi posta o kojima bi se moglo naširoko govoriti i pisati, a izdvojit ćemo samo neke od njih.

• Post je propisan da bi se povećala čovjekova bogobojaznost i svijest o Allahu dž. š. u svim našim svakodnevnim postupcima.

• Post nam pomaže da bolje razumijemo brojne blagodati koje nam je Uzvišeni Allah podario, a koje su uskraćene mnogim ljudima na ovom svijetu.

• Post jača snagu naše volje i uči nas saburu (strpljivosti), što je jedna veoma pohvalna osobina koja je itekako potrebna svima nama.

• Post nas uči solidarnosti i međusobnom pomaganju posebno onima kojima je pomoć potrebna.

• Post nas uči da je najbolje ono djelo koje je između čovjeka i njegovog Gospodara, bez ikakvih reklamiranja, slikanja i lajkova.

I na kraju, post je radi Allaha dž. š. i On za njega posebno nagrađuje, a tu nagradu nam je naš Gospodar ostavio kao jednu od dvije radosti postača za dan kada se sretnemo sa Njim na Sudnjem danu. Molim Uzvišenog Allaha da nam ukabuli naš post i naše ibadete, te da i onima koji se još kolebaju po pitanju posta ukaže svojom milošću na ljepotu i slast iftara, sehura i ramazanskog rahatluka.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!