KAKO ZAŠTITITI KOŠTIČAVO VOĆE OD OPAKE MONILIJE?

Monilia laxa je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih bolesti posebno izražena i opasna kod koštičavog voća. Dolazi period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni vremenski uslovi za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja.

Palež, sušenje cvjetova i grančica ili monilija može  biti veoma opasna bolest za svo  koštićavo voće .

To je toliko uporna i opasna bolest da je vrlo često njeno prisustvo i u jako održavanim voćnjacima. Dovoljno je samo malo nepažnje ili neadekvatna zaštita da se aktivira i da nanese velike štete. Urod se može smanjiti i do 50%.  U vrijeme cvatnje dolazi do zaraze kroz cvijet. Sa cvijeta gljivica se širi na izdanke. Gljivica proizvodi toksine koji su uzrok sušenja grančica. 

Izdanci se kod osjetljivih sorti mogu osušiti u dužinu 30-150 cm, dok se kod manje osjetljivijih sorti uglavnom vide osušeni cvjetovi i vrhovi izdanaka. Monilia laxa je gljivica koja preko rana može zaraziti i plodove. Rane na plodovima mogu nastati pucanjem, mehaničkim oštećenjima ili oštećenjima zbog insekata ili ptica.

Prvi simptomi monilije vide se na cvjetovima koji se suše, a na izdancima se pojavljuju rane koje smole i suše se. Vrlo često su simptomi truleži plodova posljedica gljivice Monilia laxa.

S obzirom na najavljene oborine vrijeme je za zaštitu od monilije.

Najbolji izbor za zaštitu od Monilije uključujući i Botrytis  je fungicid SWITCH 62,5 WG u dozi 0,6-0,8 kg/ha ili 60-100 g u 100 lit. Mogu se koristiti još fungicid CHORUS 50 WG u dozi 0,45 kg/ha (45 g/100 lit vode), te Luna experience kao i fungicidi Nativo i Teldor.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!