Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Almir Muminović

Koje dove da učimo u ramazanu?

Iz mnogih tekstova koji nam govore o vrijednosti i značaju mjeseca ramazana i posta u ramazanu, vidimo da je to vrijeme posebne Allahove milosti ali i bereketa.

Dobra djela se u ramazanu višestruko nagrađuju, a čak se i spavanje postača ubraja u ibadet pa će i za to postač imati nagradu.

Ono što se posebno spominje u hadisima jeste to da Allah dž. š. postačima prima dove, i te dove su kabul kod Uzvišenog Allaha.

Imajući u vidu ovu privilegiju koju nam Allah iz svoje milosti daje, zaista je šteta ne iskoristiti je prije nego li nastupi vrijeme iftara.

Kako postupiti i šta u dovi učiti?

وَقَالَرَبُّكُمُادْعُونِيأَسْتَجِبْلَكُمْۚإِنَّالَّذِينَيَسْتَكْبِرُونَعَنْعِبَادَتِيسَيَدْخُلُونَجَهَنَّمَدَاخِرِينَ

Kaže Uzvišeni Allah u prijevodu značenja ajeta: ”Gospodar vaš je rekao: ‘Molite Me, Ja ću vam se odazvati!”      

Mnogi ljudi su u dilemi po pitanju dove, šta da učim i koju dovu da koristim?

Najbitniji segment po pitanju upućivanja dove jeste iskren nijjet u srcu, kojim priznajemo svoju poniznost i potrebu, ali i Allahovu dž. š. svemoć nad nama.

Dakle prije svega da naša dova bude upućena iskreno, te da u dovi molimo za ono što je halal-dozvoljeno.

Najbolje dove su one koje su navedene u Kur’anu i u sunnetu Božijeg poslanika, ali i dove koje mi svojim riječima i na svom jeziku uputimo.

Najbolje šta možemo u ovim mubarek danima jeste da u onim minutama pred sam iftar podignemo ruke i Allahu Uzvišenom uputimo dovu za sve naše probleme i potrebe.

Da bismo vam olakšali u odabiru kur’anskih i hadiskih dova koje možemo svakoga dana učiti izdvojili smo neke od tih dova u nastavku.

Molim Allaha dž. š. budemo od onih koji Mu iskreno upućuju dove i da ukabuli naš post, naše ibadete i sve naše dove.

“Gospodaru naš, podari nam dobro i na ovome i na budućem svijetu, i sačuvaj nas patnje u vatri!”

“Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!”

“Gospodaru moj, podari mi znanje i uvrsti me među one koji su dobri i učini da me po lijepom spominju oni što će poslije mene doći, i učini me jednim od onih kojima ćeš Džennetske blagodati darovati!”

“Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!”

“Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obećao po poslanicima Svojim i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš, doista, Svoje obećanje ispuniti!”

„Gospodaru, molim Te za dobro za koje Te je molio i Tvoj poslanik Muhammeda. s. a utječem Ti se od zla od kojeg Ti se utjecao Tvoj poslanik Muhammed a. s.,Ti si onaj od Kojeg se traži pomoć i Tvoja pomoć je dovoljna. Samo su u Tebe snaga i moć.”

“Gospodaru, ja sam sebi mnogo nasilje učinio, a samo Ti grijehe opraštaš, pa mi oprosti Tvojim oprostom i smiluj mi se, jer Ti opraštaš i Milostiv si!”

“Gospodaru moj, pomozi me, a nemoj nikoga pomoći protiv mene, daj mi da pobijedim, a ne da budem pobijeđen, da preduhitrim spletke, a ne da budem njihova žrtva. Uputi me i olakšaj mi da idem pravim putem i pomozi mi da nadvladam onoga ko mi želi nešto ružno učiniti. Gospodaru moj, učini me Tebi mnogo zahvalnim, onim koji Te stalno ima na umu, potpuno predanim, jako poslušnim, Tebi poniznim, i onim koji Te često priziva i koji Ti se iskreno kaje. Gospodaru moj, primi moje pokajanje i očisti moje grijehe, uslišaj moju dovu, učvrsti moj dokaz, učini da moj jezik uvijek istinu govori, uputi moje srce i odstrani zlobu iz mojih prsa!”

„Utječem se Allahu od teškog iskušenja, i nesreće, i zle sudbine, i neprijateljske osvete.“

„Allahu moj, oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, zaštiti me, prijeđi preko ružnih postupaka mojih i podari mi lijepu opskrbu.“

“Allahu moj Ti koji okreces ljudska srca ucvrsti moje srce u tvojoj vjeri”

„Allahu moj, Tebi se utječem od slabosti, ljenosti, škrtosti, duboke starosti i kaburskog azaba”.

“Gospodaru moj, sačuvaj mi moju vjeru koja štiti postupke moje, ovaj svijet na kojem živim i ahiret na koji ću se vratiti. Učini da mi život na ovome svijetu bude povećanje svakoga dobra, a smrt rasterećenje od svakoga zla.”

„Allahu moj, od Tebe tražim zaštitu od zla onoga što znam i od zla onoga što ne znam.“

„Allahu moj, utječem Ti se od siromaštva, oskudice i poniženosti, i utječem Ti se od toga da kome nepravdu nanesem ili da meni nepravda bude nanesena.“

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!