Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Almir Muminović

Zašto postimo i zašto baš u mjesecu ramazanu?

Dobio sam sinoć jedno veoma interesantno pitanje i to od mladića koji uopšte nije musliman, nego je katoličke vjeroispovjesti.

Zašto muslimani poste tj. zbog čega post?

I zašto postite baš mjesec ramazan?

U početku mi je pitanje bilo jako simpatično, ali kada sam počeo na njega odgovarati shvatio sam da je to veoma kompleksno i pažnje vrijedno pitanje.

Prije svega zašto post ?

Allah dž. š. je ljudima propisao i obaveznim učinio različite vrste ibadeta koji u sebi sadrže jednu zajedničku dimenziju, dok se u načinu i vremenu obavljanja razlikuju. Zajedničko za sva ta djela jeste da čovjeka približavaju njegovom Stvoritelju i da jačaju vezu između insana i Uzvišenog Godpodara.

Post je veliki ibadet koji je propisan da bi povećao čovjekovu bogobojaznost, kao što smo već pisali o tome.  Jedan od ciljeva propisivanja posta jeste i saosjećanje sa drugima koji zbog svog imovinskog stanja većinu svog života provedu u “postu”.  Post je duševni ispit nakon kojeg vjernici postači postaju imanski jači i duhovno snažniji.  Post također omekšava ljudska srca, koja su u ramazanu mnogo osjećajnija nego u ostatku godine kada su ljudi zaokupljeni raznoraznim obavezama i aktivnostima.

Pored navedenih ciljeva koji se tiču duhovnog aspekta propisivanja posta, postoje također mnogi zdravstveni razlozi koji se najbolje razumiju kroz sljedeće pojašnjenje.

Čovjek u prvim danima posta može osjećati glavobolju, slabost, nervozu i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobađa taloga iz tkiva, čijim topljenjem nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela. Na tom putu otrovi prolaze kroz organe poput mozga, krvi i nerava, što dovodi do ovih kratkotrajnih pojava. Nakon 3 do 4 dana posta počinju se trošiti rezerve bjelančevina i masnoća iz tijela. To se posebno može osjetiti po zadahu i mirisu tjelesnih izlučevina (znoj, mokraća…). Nakon trećeg dana posta mnogo je lakše podnijeti glad jer tijelo počinje izlučivati endorfin, koji ublažuje bol i podiže raspoloženje. Drugi stupanj posta (treći do sedmi dan) uključuje čišćenje sluzi, masnoć, odumrlih stanica i drugih toksina koji lakše izlaze iz sistema. Gotovo svako ko posti osjeća se isto-nakon prva dva dana ne osjeća glad i ima više energije. Naučne studije pokazale su da jedan dan posta iz tijela otklanja ostatke 10 dana. Poslanik Muhammed s.s. direktno nam ukazuje da “onaj ko posti ramazan i iza njega 6 dana ševvala, bit će nagrađen kao da je postio cijelu godinu”. Nauka je dokazala da onaj ko isposti 36 dana u godini, uklanja iz svog tijela otrove koji se nagomilaju tokom cijele godine.

“Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?”

Ramazan je blagoslovljeni mjesec, mjesec Božije milosti i u njemu je objavljen Kur’an. U ramazanu je noć Lejletul-kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci, te zbog toga ima i poseban značaj u islamu. Stoga je post baš ovog mjeseca potpuno razumljiv a Allah dž. š. najbolje zna.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!