Isplata penzija za mjesec april počinje u utorak 5. maja

Penzije za april, 5 maja   

Informacija iz Federalnog zavoda MIO/PIO

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO isplata penzija za mjesec april počinje u utorak 5. maja. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjem nivou što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate penzija, sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definisano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni zavod je dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažuju veći broj zaposlenika na šalterima.

U spomenutom periodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionerima.

Pozivamo penzionere, starije od 65 godina, da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se  pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama za podizanje penzija s bankovnih računa.

Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzioneri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzije, opunomoćena osoba će, pored punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i ličnu kartu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe.

Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obaveza podizanja penijskih čekova do 31. maja, saopćeno je iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!