RASTVOR OD KOPRIVE – GNOJIVO I INSEKTICID IZ PRIRODE


Insekti napadaju naše biljke. Zaštitna sredstva u poljoprivredi su skupa i najčešće otrovna, te štetna za okoliš. Upotrijebite pesticid napravljen od koprive koja sada raste na svakom koraku.

Kopriva nalazi sve veću primjenu u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili kao insekticid.

Đubrivo od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.

Ðubrivo se pravi tako što se stabljika i list koprive isjeckaju, stave u drveni ili plastični sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa pjeni). Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se mješa najmanje jednom dnevno.

Ðubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne pjeni.

Ovako napravljeno đubrivo prihranjuje biljke kiseonikom i štiti je od bolesti. Najbolje ga je koristiti u vegetacionom periodu, na svake tri nedelje. Rastvor čuvajte na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 mjeseci.

Đubrivo se može koristiti zaljevanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno.

Ako se koristi za zaljevanje razblažuje se vodom u odnosu 1:7, a ako se koristi folijarno, prije upotrebe mora se procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

Kopriva kao insekticid

Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta.

Čaj se pravi tako što se isjecka 1 kg koprive i prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procijedi, ohladi i može se koristiti za prskanje oboljelih biljaka.

Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv lisnih ušiju.

Pravi se tako što se 1 kg isjeckane koprive (stabljika i list, bez sjemena) prelije sa 9 l vode, ostavi se da stoji 24 h uz povremeno mješanje.

Prije upotrebe ekstrakt se procijedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Napomena: Za sve navedene recepte najbolje je upotrijebitii mlaku odstajalu vodu ili kišnicu.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!