UPIS PRVAČIĆA

Polazak u školu velik je događaj i novo iskustvo za svako dijete, ali i za roditelja. Prvi susret sa školom i učiteljicom je prilikom upisa.

Budući prvačići u O.Š. „ Alija Isaković“ Prozor su, između ostalih , Merjem i Kerim.

Merjem Čorbadžić : “ Sviđa mi se škola, najviše mi se ovdje sviđaju slike. Na upisu sam crtala . Sestre su me naučile slova i brojeve, znam slova i brojati do 100.

Kerim Pračić : „ Sviđa mi se škola i učiteljica, ovdje mogu pisati, sve znam, znam se potpisati, znam se i na tabli potpisati“.

Prozorski krug 767: U prvi razred osnovne škole upisana su djeca koja su do 1.marta navršila 5,5 godina života. Upis je trajao od 15.4. do 8.5., a obavljen je on line prijavama zbog situacije uzrokovane  korona virusom.

Edina Čorbadžić, direktorica Osnovne škole „ Alija Isaković“ Prozor

„ U 2020./2021.školsku godinu upisali smo 10 učenika, 6 djevojčica i 4 dječaka . Uspješno su prošli testove i zadovoljili kriterije za upis koji je obavila Komisija od tri člana: učiteljica Almina Zečić Muminović, dr. Mara Anđelić, specijalista pedijatar i Lejla Šahinović, pedagogica.“

Prozorski krug 767:  Prvi susret sa školom je ustvari susret s učiteljicom. Učiteljica se može doživjeti kao bliska osoba koju dijete može dotaknuti, zagrliti, koja pokazuje brigu i ima nešto od roditeljske uloge. Susret s učiteljicom je i susret s društvenim autoritetom i disciplinom koje je znatno drugačije od onog što ga je dijete steklo u porodici.

Almina Zečić Muminović, učiteljica

„ Nakon par tumornih mjeseci proteklih u znaku izolacije, socijalnih mjera, koje su još uvijek na snazi i društvene razdvojenosti, našu školu “Alija Isaković'”je obasjao tračak lijepog dječjeg osmijeha i radosti. Naime, u ponedjeljak, 08.06.2020. i u utorak, 09.06.2020. godine prvačići su imali svoj prvi susret sa učiteljicom i cjelokupnim školskim ambijentom, gdje su toplo i srdačno dočekani. Prvi susreti sa prvačićima obično ostaju urezani negdje u sjećanje, kao i njihovi simpatični komentari koje je učiteljica zabilježila i čuvat će negdje u sehari uspomena.

Jedan od najljepših i najplemenitijih poziva zasigurno jeste posao učitelja/učiteljice. Učiteljica je osoba koje se uvijek rado sjetimo i koju sa velikim osmijehom rado sretnemo. Zajedno smo u učionici kada učimo slova i brojeve, boje i pjesmice, ali i onda kada im treba svezati pertle, popraviti kikice, “izvaditi zubić ” i pohvaliti ih za sve njihove uspjehe. I ma koliko taj poziv izgledao težak kakav zaista i jeste, kada se dušom unesete među svoje đake onda oni to dušom i prihvate i budemo najbolji tim koji obavezno pobjeđuje.

Prozorski krug 767 : Šta učiteljica savjetuje roditeljima?

„ Jedan od najvećih darova koji roditelj može dati svome djetetu jeste samopouzdanje. Posao roditelja je da ohrabri, podrži i inspiriše svoje dijete i to mu je najbolji ambijent za učenje. Treba cijeniti trud djeteta bez obzira pobijedi li dijete ili izgubi, jer život je pun pobjeda i poraza i on je najbolja škola. Poticati dijete u treniranju ili bavljenju bilo čime što ga interesuje. Dopustite djetetu da samo riješava probleme, nemojte vi to raditi umjesto njih jer tako nikada neće razviti sposobnost samopouzdanja. Pokažite djetetu da se malim uspjehom dolazi do velikog uspjeha. Dragi prvačići i poštovani roditelji želim vam mnogo sreće i uspjeha u veselim školskim izazovima koji su pred nama. ”

Prozorski krug 767 : Zdravstveni pregled pri upisu djeteta u školu je važan i sastavni dio u konačnoj odluci Komisije za upis. Šta uključuje zdravstveni pregled?

dr Mara Anđelić , spec.ped.: Radi se o općem pregledu djece, pregledu svih organskih sustava . To je orjentacijski pregled uz razgovor sa djetetom , a doznamo je li dijete komunikativno, kakav je odnos sa drugim osobama , razlikuje li boje, kakav je govor i sl.

Kod pojedine djece uočili smo probleme sa govorom, te eventualno probleme sa strahom. Tu je naša psihologica , koja je napravila svoj nalaz, tako da će roditeljima i nastavnicima dati na uvid čemu najviše trebaju dati pozornost. Problem sa govorom treba riješiti sa logopedom.

Kroz pregled smo uočili da nekoliko djece ima problem sa vidom , preporuka je pregled oftamologa, da se to rješi prije polaska u školu. Nismo primjetili da djeca imaju problem sa  prekomjerenom tjelesnom težinom, znači djeca zdravo žive i zdravo se hrane, tjelesna aktivnost očito ne nedostaje . Možemo zaključiti da roditelji pozornost trebaju obratiti na vid i govor.“

Prozorski krug 767 : Prilikom upisa pedagog procjenjuje zrelost djeteta za školu. Šta roditeljima savjetuje pedagog?

Lejla Šahinović, pedagogica: „ Pri upisu procjena spremnosti djeteta za školu obuhvata: grafomotoriku, predčitalačke vještine, predmatematičke vještine, sposobnost koncentracije, glasovna analiza, orijentacija o vremenu i prostoru, emocionalna i socijalna zrelost.

Savjet za roditelje: Razgovarajte što više sa djecom, nemojte ih plašiti sa školom, recite im da će upoznati mnogo drugara i da će im biti zabavno. Nemojte upoređivati svoju djecu sa drugom djecom. Nemojte očekivati da vaše dijete bude najbolje, uloga škole nije samo obrazovna već i odgojna vještina i ona uključuje učenje nošenja sa neuspjehom, razvijanje odgovornosti i socijalnih vještina“.

Budućim prvačićima želimo sretan polakaz u školu!

Ove školske godine, Osnovnu školu „Alija Isaković“ Prozor je završilo 13 učenika. Nastavničko vijeće je za učenika generacije proglasilo Eldina Hodžića. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom korona virusa i preporukama nadležnih institucija , učenici završnih razreda neće imati matursku svečanost.

U skladu sa uputama Ministarstva od 13. marta nastava je organizovana on line i u skladu sa mogućnostima nastavnika i učenika. Nastavni plan i program je realizovan , a svi uključeni u ovaj proces su, s obzirom na okolnosti, bili na visini zadatka , kazala je Edina Čorbadžić, direktorica škole.

Galeriju fotografija pogledajte na linku: https://www.facebook.com/pg/www.prokrug.ba/photos/?tab=album&album_id=1477138105827924

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!