KRIZNI ŠTAB FMZ: Pojačati inspekcijski i policijski nadzor provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 12.06. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 31.05. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od 14.06, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje. 

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. 

“Federalna uprava za inpekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizovane pri nadležnim ministarstvima u kantonu, odnosno općinski i gradski inspektori  naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje nadležnosti. Naredbom se FMUP – Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, u skladu tačke IV Odluke o proglašenju  prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti kao podrška inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje nadležnosti”, naglašavaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog štaba FMZ napominju da je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i lične zaštite:

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva je danas, na zahtjev kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim kantonima, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!