PRORJEĐIVANJE PLODOVA VOĆA – VAŽNA POMOTEHNIČKA MJERA

Prorjeđivanje plodova potrebno je izvoditi ako se nakon oplodnje u voćnjacima zametne više plodova. Prorjeđivanje plodova je pomotehnička mjera kojom se postiže niz pozitivnih efekata, a između ostalih, povećava se kvalitet i veličina plodova, te poboljšava obojenost plodova i ujednačeno sazrijevanje.

Prorjeđivanje se može izvoditi ručno ili hemijskim preparatima. 

Hemijsko prorjeđivanje

Obavlja se primjenom različitih preparata na bazi biljnih hormona, kojim se prskaju voćke kako bi odbacile dio plodova. Primjenjuju se sredstva na bazi aktivnih supstanci. Postoji niz dobrih preparata za ovu namjenu koje mozete naći u dobro snadbjevenoj poljoprivrednoj apoteci.

Na efikasnost hemijskog prorjeđivanja utiče više faktora. U prvom redu, to su klimatski uslovi, koji osiguravaju duže usvajanje sredstava nakon aplikacije, kao i pojava oblačnosti nekoliko dana prije nanošenja. Isto tako, na veću efikasnost hemijskog prorjeđivanja plodova utiču i temperature koje prelaze 25ºC.

Takođe, i slaba ishrana azotom povećava efikasnost hemijskog prorjeđivanja. Koliko će efikasan biti ovaj tip prorjeđivanja zavisi i od toga o kojoj je sorti riječ, starostbujnost i oplodnja voćaka.

Ručno prorjeđivanje

Ručno prorjeđivanje poželjno je u mladim zasadima do četiri godine. Ipak, izvodljivo je i na manjim površinama, ali to zahtjeva dosta posla, koji je gotovo nemoguće u zasadima velikih površina. Ručno prorjeđivanje je zapravo i najbolji način prorjeđivanja, jer se tako mogu ukloniti svi oštećeni (od grada, insekata i sl.) ili zakržljali plodovi, a ostavljaju se samo zdravi i najveći plodovi.

Takvo prorjeđivanje je najbolje napraviti u fazi kada su plodovi veličine 8 do 10 milimetara. Kod jabučastih voćaka, kao što su jabuke, kruške, dunje i slično, na jednom pupoljku najčešće se razvije 5 do 6 cvijetova, pa tako i plodova. To je definitivno preveliki broj plodova na jednom mjestu. Zato je najbolje dio plodova skinuti i ostaviti samo jedan. Ponegdje se mogu ostaviti i do dva ploda, pod uslovom da imaju dovoljno mjesta da se razviju i, ako je mjesto spajanja sa stablom dovoljno čvrsto, da podnese toliku težinu.

Takođe, kod sorti koje su sklone pojavi gorkih pjega, kao što su Jonagold, Breaburn i Boskop, ne treba pretjerivati s prorjeđivanjem, jer su previše krupni plodovi skloni pojavi ove fiziološke bolesti.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!