“Prozor za Srebrenicu”- Biciklistički maraton u znak sjećanja na nevino stradale žrtve Srebrenice

Ovih dana kao i svake godine u Bosni i Hercegovini se na razne načine oživljava sjećanje na stradanja Bošnjaka na području Srebrenice i Žepe. Sjećanje na Srebrenicu i Žepu oživljava se počasnim šetnjama, motorijadama, tradicionalnim „Maršom mira“, te biciklističkim maratonima sa različitih polazišnih tačakaTako je i ove godine, a jedan mali dijelić ovog masovnog sjećanja na nevino stradale žrtve ove godine činit će i naš grad.

Naime, iz Prozora će put Srebrenice, i to na biciklu krenuti 2 naša sugrađana, Elmin Islamović, i Ermin Kulaglić. Oni će se prema predviđenom planu u Jablanici priključiti grupi od 40ak biciklista iz Mostara, koji će iz grada „Rođenih“ krenuti u sklopu prvog biciklističkog maratona simboličnog imena „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“. Ovaj maraton Biciklistički klub MAS (Mostarska asocijacija sporta) organizuje s ciljem i motom koji nosi i slogan njihove vožnje “Da se nikada ne zaboravi i da se nikada nikome ne ponovi“.

Noseći sa sobom transparent “Da se nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi“, biciklisti iz Mostara kreću na put dug 280 kilometara u subotu 9. jula u osam sati ujutro sa trga Musala uz vožnju kroz čitav grad i polaganje vijenaca na Šehitlucima. Zbog sigurnosti u saobraćaju biciklisti će voziti pod policijskom pratnjom do glavnog grada BiH, gdje im je osigurano prenoćište u kasarni Rajlovac. Potom sa biciklistima iz drugih gradova vožnju nastavljaju do Srebrenice gdje će 11. jula klanjati dženazu i odati počast stradalim žrtvama genocida u Srebrenici

Predstavnici Udruženja građana „Prozorski krug 767“ danas  su uz kafu obavili razgovor sa jednim od učesnika ovog maratona, Elminom Islamovićem, kojem smo uručili promotivne majice našeg udruženja, u kojima će Elmin voziti daleki put do Srebrenice. Usputno “Prozorski krug 767” je uz MIZ Prozor sponzor Elminovog odlaska na put ka Srebrenici.

prok

S Elminom smo pričali o detaljima samog maratona, planiranom protokolu, pripremama.

Razgovor pročitajte u nastavku:

  1. Elmine, na samom početku želim da te poselamim i da ti se zahvalim što si izdvojio svoje vrijeme u jeku priprema za svoj biciklistički maraton „Prozor-Srebrenica“ kako bi porazgovarao za naš portal.

Wealejkumuselam, hvala Vama sto ste odlučili popratiti ovaj događaj.

  1. Na samom početku kaži nam odakle je potekla ideja za biciklističkim maratonom, i zašto baš put biciklom?

Ideja je stara neke tri godine kad je nas par entuzijasta o tome razgovaralo ali nažalost zbog raznih obaveza tada nismo bili u mogućnosti da realizujemo ovu ideju. Sada je zahvaljujući podršci prijatelja ta ideja dobila priliku da se i realizuje.

Zašto biciklom?!

Već sam išao pješice putem spasa Nezuk- Srebrenica, pa je biciklo došlo kao veći izazov a ujedno i način da odam počast stradalim u genocidu na način na koji to do sada nisam učino

  1. Koliko dugo si se pripremao za ovaj pothvat?

Može se reći da su pripreme na neki način svakodnevne već duži period, ali intenzivno i ciljano za ovaj maraton one su počele u Ramazanu, kada sam dobio informaciju o održavanju biciklističkog maratona Mostar- Srebrenica pod nazivom „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“ a kojem ću se i sam priključiti u Jablanici

elmo2

  1. Sutra polaziš, koliko će trajati put, i kakav je protokol samog putovanja?

Tako je, polazim sutra u jutro. Prvo sljedi posjeta našem šehidskom mezarju u Mahali, i odavanja počasti njima, šehidima prozorskim. Prva etapa će trajati od Prozora do kasarne u Rajlovcu gdje je planirano da noćimo. U nedjelju krećemo iz Sarajeva prema Olovu, a navečer se stiže u Srebrebicu. U ponedeljak 11.7. 2016. odavanje počasti žrtvama genocida, te klanjanje kolektivne dženaze i povratak nazad.

  1. Da li si potpuno spreman u smislu popratne opreme, rezervnih dijelova u slučaju eventualnih kvarova na biciklu?

Za sve kvarove koji se mogu popraviti na licu mjesta sam se spremio i tu mogu zahvaliti na finansijskoj podršci Medžlisu islamske zajednice Prozor i portalu „prokrug.ba“ odnosno Vama. Također, želim se zahvaliti i svojim mnogobrojnim prijateljima koji su me podržali, i bez čije podrške ne bih mogao ispuniti ni finansijske, a ni tehničke preduslove koje zahtjeva ovaj put.

  1. Kakav je plan u povratku, da li se i vraćate biciklima, ili postoji neki drugi plan?

U povratku je obezbijeđen put autobusom do Jablanice. A od Jablanice do Prozora ću ako Bog da uz pomoć prijatelja.

  1. Evo za sam kraj, još jednom ti se u ime Udruženja „Prozorski krug 767“ i našeg portala „prokrug.ba“ najsrdačnije zahvaljujem na izdvojenom vremenu, i od srca ti želimo sretan i uspješan put.

Hvala Vama, i nadam se da će ovaj maraton postati tradicija, kojoj će se narednih godina odazvati veći broj mojih sugrađana.

S Elminom razgovarao: Muamer Kukić

Napominjemo da će Vas naš portal blagovremeno obavještavati i izvještavati s ovog maratona.

294 thoughts on ““Prozor za Srebrenicu”- Biciklistički maraton u znak sjećanja na nevino stradale žrtve Srebrenice

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!