FOTO: Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas je u Prozoru u zajedničkoj organizaciji  JU “Centar za osobe s posebnim potrebama” i UGRDPP-a “Djeca nade” obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.). 

Program obilježavanja počeo je u 11.00 sati, u prostorijama Centra i Udruženja. Na početku programa, prigodnim govorom dobrodošlice prisutne je pozdravila direktorica Centra, Ružica Bošnjak-Šudić. U svom obraćanju naglasila je kako je tema ovog dana zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Nakon toga, prisutnima se obratila i predsjednica UGRDPP “Djeca nade”, Milijana Beljo. “Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Danas slavimo različitosti, posebno ističući da želimo društvo jednakih mogućnosti, društvo bez barijera. U našoj općini ovaj dan je prvi put obilježen 2010. godine, i od tada ga svake godine obilježavamo kroz različite aktivnosti.” – kazala je Beljo. Dodala je kako je Udruženje član Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNK-a, čije su aktivnosti usmjerene na upotrebu UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao osnovne alatke za zagovaranje i poštovanje prava osoba s invaliditetom. Predstavila je ukratko i kampanju “Ponosni na sebe” koju provodi spomenuta Koalicija.

4Današnjem obilježavanju su prisustvovali korisnici, njihovi roditelji, a podršku su svojim prisustvom dali i srednjoškolci iz ASUBiH-a Prozor. Program obilježavanja je bio sadržajan, a pored samog druženja korisnika uključivao je i recitacije, projekciju videa “Agednda 2030 globalni milenijski ciljevi“, te izradu panoa povodom ovog Međunarodnog dana, kojeg su zajednički kreirali korisnici i članovi ASUBiH-a.

2Također, u sklopu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, priređena je i rođendanska proslava korisnici Džalto Marseli, koja je upravo danas proslavila svoj 3. rođendan. Malenoj Marseli je priređena rođendanska torta, a prisutni su joj uz pjesmu čestitali treći rođendan.

Na taj način je zaokruženo današnje obilježavanje ovog Međunarodnog dana u našem gradu.

11

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

 

 

 

175 thoughts on “FOTO: Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!