Manifestacija “Volimo te, naš Resule”: Hutbu u Čaršijskoj džamiji održao mr. Meho ef. Šljivo

Današnja džuma na području Medžlisa Islamske zajednice Prozor bila je u znaku manifestacije “Volimo te, naš Resule”. Naime, imami prozorskih džemata su se “zarotirali” i rasporedili svako u po jedan od džemata, pa je tako u džamiji u Varvari hatib bio Selvedin ef. Imamović, džamiji u Dugama Amir ef. Drežnjak, džamiji u Herama Adem ef. Garić, a hatib u Lizopercima bio je Ibrahim ef. Hodžić.

U Čaršijskoj džamiji u Prozoru, hatib je bio mr. Meho ef. Šljivo. Šljivo je održao hutbu i predvodio džuma namaz, kao izaslanik Nusreta ef. Abdibegovićadirektora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koji je trebao biti danas u Prozoru, ali to nije bio u mogućnosti zbog neodgodivih obaveza.

dz1Meho ef. Šljivo pročitao je hutbu, koja se danas čitala u svim džematima u našoj zemlji, a koja je govorila o poslaniku Muhammedu a.s. kao najboljem uzoru, i primjeru muslimanima.

Ova hutba imala je za cilj da potsjeti na poruku sa kojom mi od rođenja živimo, a to je da naš cjelokupan život i postupci moraju barem u nekim segmentima pokazivati da je to život kojeg je živio naš Poslanik, Muhammed a.s.. Sunnet je doslovno put, red stvari, Poslanik nas uči da živjeti ne možemo kako hoćemo, već da postoji red u svakoj životnoj situaciji. Taj red treba da se osjeti u svim sferama našeg života, u našem ponašanju u džamiji, u pošti, u kući sa našim hanumama, našom djecom.” – kazao je ef. Šljivo.

Dodao je da prilikom čitanja hadisa ne treba samo tražiti odgovor na pitanje kako je Poslanik Muhamed a.s. to radio, nego i zašto je to radio, te na taj način treba izvući pouku koja je primjenjiva na naš život, i životne situacije koje nas zadese.

Na kraju hutbe, ef. Šljivo prenio je džematlijama selam od Nusret ef. Abdibegovića, zahvalivši se na ukazanoj prilici da danas boravi u našem gradu i bude hatib u Čaršijskoj džamiji.

dz2

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!