Počeli pripremni radovi na izgradnji spomen-obilježja na koti Konjsko

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Prozor, u nedjelju (21.5.2017.godine) su počeli pripremni radovi na izgradnji spomen-obilježja na koti Konjsko. 

“Jaka kiša i velika hladnoća, nije mogla spriječiti  oko 30, uglavnom mladih ljudi da srcem i dušom započnu i zvanično radove, koji su se svodili na uređenje prilaznog puta od sela Kute, izvlačenje kamena i kopanje temelja za već predhodno utemeljeno spomen obilježje šehidima Konjskog. Priča o Konjskom je već ispričana, ali se na tome mjestu treba izgraditi spomen obilježje kako naša pokoljenja ne bi zaboravila šta se to ne tako davno dešavalo na i oko kote Konjsko. Šehidi su dali svoje živote baš na koti Konjsko, mnogi su postali teški invalidi na koti Konjsko i to je sam znak koliko je značila Prozorskom kraju i narodu u odbrani teritorije Prozor, te cjelokupne naše lijepe Bosne i Hercegovine. Borci će o Konjskom svi reći da je ona istog značaja, kao što su i druge već dobro poznate kote u Bosni i Hercegovini, na kojima su se odvijale odlučujuće bitke.”- stoji u objavi na oficijelnoj FB stranici JOB-a Prozor.

Potsjećanja radi, kamen temeljac za izgradnju spomenika na spomenutoj lokaciji postavljen je 15.10.2016. godine, a u nedjelju su i zvanično počeli pripremni radovi na realizaciji ovog jako značajnog projekta. Kota Konjsko nalazi se u istočnom dijelu naše općine, na lokalitetu iznad sela Kute.

294 thoughts on “Počeli pripremni radovi na izgradnji spomen-obilježja na koti Konjsko

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!