Naš sugrađanin Ermin Kulaglić i ove godine biciklom putuje na kolektivnu dženazu u Potočare. Ovaj put kreće iz Bihaća, kao dio 13. biciklističkog maratona “Bihać-Srebrenica”…

Prošle godine u ovo vrijeme pisali smo Vam o naša dva sugrađanina, Erminu Kulagliću i Elminu Islamoviću, koji su iz Prozora biciklima išli put Srebrenice, na kolektivnu dženazu žrtvama tamošnjeg zvijerskog zločina. Tada su se naši sugrađani u Jablanici priključili ekipi biciklista iz Mostara, odakle su nastavili svoj put ka Srebrenici.

Ove godine, Ermin Kulaglić se odlučio na  mnogo zahtjevniji i još izazovniji pothvat u dužini od oko 500 kilometara, te će tako biti dio 13. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, koji se i ove godine vozi pod motom: “Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi”. Organizator je i ove godine Klub ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća, uz veliku podršku biciklista iz drugih klubova širom Bosne i Hercegovine. Ermin je i ove godine prije polaska na ovaj zahtjevni put izašao na šehidsko mezarje u Mahali, s željom da oda počast šehidima, a naša ekipa je s njim obavila katki razgovor, koji Vam prenosimo u cijelosti:

 1. Ermine, prije svega hvala ti što si odvojio svoje vrijeme i prije samog polaska na dugi i teški put porazgovarao sa nama. Kaži mi odakle krećeš na ovogodišnji put ka Srebrenici, ko je organizator i koliko učesnika će biti dio tvoje ekipe?

Hvala i vama na interesu za ovim mojim putovanjem. Ove godine krećem s ekipom iz Jablanice, koja broji ukupno 5 biciklista i vozača kombija. Iz Prozora krećemo danas oko podne, te kombijem putujemo do Bihaća. Večeras u Bihaću imamo zajednički sastanak za sve učesnike, koji počinje u 19.00 sati, i tu ćemo se upoznati sa svim detaljima i pojedinostima ovogodišnjeg biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, koji je već 13. po redu, i koji će brojati preko 300 učesnika iz cijele BiH, a organizuje ga Klub ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća.

2. Otkud ideja da ove godine putuješ iz Bihaća?

Budući da sam prošle godine vozio sa ekipom iz Mostara, ove godine sam se odlučio na novi i mnogo veći izazov, te ću voziti iz Bihaća, trasu ukupne dužine od oko 500 kilometara. Ovo je mnogo zahtjevnija vožnja od prošlogodišnje, a ja se nadam da sam putpuno spreman da uspješno apsolviram ovaj izazov.

3. Koliko dugo si se pripremao za ovu vožnju?

Moje pripreme za ovu vožnju traju poprilično dugo. Skoro da mogu reći da one nisu ni prestale od prošlogodišnje vožnje. Jednostavno volim vožnju biciklom, uživam u tome, i stalno sam u određenim biciklističkim turama širom naše lijepe općine, koja obiluje prirodnim ljepotama, a koje su čak i mnogo ljepše kada se sve to doživi vožnjom na svom biciklu. Vozio sam i neke dalje relacije, do okolnih gradova i slično, i mislim da sam potpuno spreman za ovu vožnju.

4. U slučaju eventualnih kvarova na biciklu, da li si pripremio rezervne dijelove?

Pripremio sam svu potrebnu rezervnu opremu. Cijeli naš put od Bihaća do Srebrenice će biti popraćen sa brojnim kombijima u kojima će se nalaziti rezervni dijelovi i osvježenje, a budući da idem sa ekipom iz Jablanice, nas ukupno 6 imamo na raspolaganju kombi s vozačem koji će biti uz nas cijeli put, tako da je u tehničkom smislu sve besprijekorno spremno.

 5. Koliko će trajati vožnja i ukratko kakav je protokol?

Vožnja će trajati ukupno 3 dana. Krećemo iz Bihaća, sutra (8.7.) u 8.00 sati. Prvi duži odmor uz prenoćište je u Jajcu u sportskoj dvorani. Druga etapa kreće 9.7. iz Jajca u ranim jutarnjim satima, sljedeći odmor uz ručak je u Bugojnu, odakle se nastavlja prema Rajlovcu. U Rajlovcu je drugo prenoćite u tamošnjoj kasarni, i tu će se priključiti i biciklisti iz ostalih krajeva BiH. Treća etapa kreće 10.7. iz Rajlovca, također rano ujutro, odakle idemo ka Potočarima, gdje bi trebali stići oko 19.00 sati. U Potočarima ćemo prenoćiti, i 11.7. na dan kolektivne dženaze ćemo svi zajedno biti dio tog događaja, odajući na taj način počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

6. Kakav je plan u povratku?

Povratak je unaprijed isplaniran, vraćam se sa svojom ekipom iz Jablanice, istim kombijem kojim ću se danas prebaciti od Prozora do Bihaća.

 7. Poruka za kraj?

Na samom kraju bih iskoristio priliku i zahvalio se prije svega Općini koja mi je i ove godine finansijski pomogla i u mnogome olakšala ovaj put. Također, zahvaljujem se svima koji su mi na bilo koji način pomogli, posebno svojim sugrađanima i prijateljima, koji su mi prethodnih dana upućivali lijepe želje i nadu da ću uspjeti u ovom pothvatu, a njihova podrška mi zaista mnogo znači, i najbolji je podstrek da uspijem u svom naumu. Hvala svima još jedanput.

U ime našeg portala još jednom se zahvaljujemo Erminu na izdvojenom vremenu za ovaj razgovor, te mu želimo svu sreću u toku vožnje, a mi ne sumnjamo da će je on i ove godine uspješno savladati. Naravno, mi ćemo pratiti njegov put ka Srebrenici, a o istom ćemo Vas blagovremeno obavještavati.

S Erminom razgovarao: Muamer Kukić

312 thoughts on “Naš sugrađanin Ermin Kulaglić i ove godine biciklom putuje na kolektivnu dženazu u Potočare. Ovaj put kreće iz Bihaća, kao dio 13. biciklističkog maratona “Bihać-Srebrenica”…

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!