U O.Š. „Alija Isaković“ Prozor obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) | Prozorski Krug 767

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) obilježava se posljednje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.
Obilježavanje ovog datuma počelo je  2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majici od karcinoma dojke.
Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se  “Dan ružičastih majica” obilježava od 2016. godine.

Preko  100 škola širom BiH, u više od 35 gradova , direktno je  doprinijelo promociji ove aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.
Učenici su kroz različite aktivnosti  podigli svoj glas protiv nasilja u školama i svijest kod svojih vršnjaka o razvijanju dijaloga i učenja o nekonfliktnom rješavanju svakodnevnih situacija.
Obučeni u ružičaste majice su poručili da ne podržavaju nasilje među vršnjacima.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u školama, danas su učenici i nastavnici O.Š. “Alija Isaković” u Prozoru prikladnim programom podigli svoj glas protiv vršnjačkog nasilja.

Dio atmosfere sa današnjeg druženja pogledajte u GALERIJI.

273 thoughts on “U O.Š. „Alija Isaković“ Prozor obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!