U O.Š. „Alija Isaković“ Prozor obilježen Međunarodni dan dječje knjige (2.4.)

Drugi april se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day). Ovaj datum obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige, te kako bi se potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je 2. april, rođendan Hansa Christiana Andersena, koji je svojim bajkama i pričama osvojio srca djece, ali i odraslih širom svijeta, pa je tako poznat i po nadimku “Kralj bajki”.

Ekipa našeg portala danas je ovim povodom posjetila JU Osnovna škola „Alija Isaković“ u Prozoru, gdje je Međunarodni dan dječje knjige prigodno obilježen. Naime, učenici 3. razreda ove škole su u holu priredili zanimljivu izložbu, simbolično na temu „Ružno pače“, inače najpoznatije djelo spomenutog Hans Christiana Andersena. Učenici su svoju maštu i kreativnost pretvorili u slikovnice s motivima „Ružnog pačeta“, a njihov mentor u ovom pothvatu bila je učiteljica 3. razreda, Almina Zečić-Muminović.

Također, ovim povodom posjetili smo i školsku biblioteku, koja je djeci svakodnevno na raspolaganju, kao mjesto gdje mogu naći knjige i sadržaje predviđene svojim nastavnim planom i programom, ali i kao mjesto gdje mogu naći svoj „mirni kutak“ za druženje s knjigom. U biblioteci nas je ugodno dočekala bibliotekarka, Šefika Grcić, s kojom smo porazgovarali o načinu funkcionisanja i aktivnostima biblioteke. Biblioteka se, kako nam je kazala g-đa Grcić dugo vremena susretala sa problemom nedostatka i dotrajalosti postojećeg knjižnog fonda, koji je u mnogome otežavao njen rad. Knjižni fond koji je postojao bio je većinom u jako lošem stanju, a djeca su nerijetko čitala lektiru iz knjiga starih čak i 30, 40 godina. Također, niti tehnički uslovi za rad u biblioteci nisu bili na zavidnom nivou, pa se moralo pristupiti i planiranjima nabavki u tom smislu.

„Svjesni stanja u kojem se biblioteka nalazila i neophodnosti njenog uređenja i obogaćenja sadržaja, uhvatili smo se u koštac s tim problemom, te smo aplicirali na nekoliko projekata. Tako je škola krajem decembra prošle godine uspješno realizovala projekt simboličnog naziva „Prozor u svijet knjiga“, čiji su glavni ciljevi bili obogaćivanje knjižnog fonda i nabavka literature neophodne za uspješno organizovanje nastave, te računarske opreme neophodne za nesmetan rad biblioteke. Naravno, tu se nismo, niti mislimo zaustaviti, već smo nastavili sa aktivnostima na obogaćenju knjižnog fonda, te sadržaja u radu same biblioteke, u sklopu koje postoji i djeluje Bibliotekarska sekcija, kroz koju se održavaju različite radionice i aktivnosti s ciljem što kvalitetnijeg razvoja čitalačke pismenosti kod naših učenika.“- kazala je između ostalog g-đa Grcić.

Bibiloteka Osnovne škole će dakle nastaviti sa svojim aktivnostima i u buduće. Jedna od narednih je svakako i obilježavanje Svjetskog dana knjige (23.4.), a ekipa našeg portala će i te događaje adekvatno propratiti.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

Napomena: Slike iz biblioteke su načinjene u periodu realizacije u tekstu spomenutog projekta.

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!