Obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH

Udruženje građana „Prozorski Krug 767“ je  u koordinaciji s boračkim udruženjima s područja općine Prozor  i Medžlisom Islamske zajednice Prozor prigodnim programom obilježio 26-tu godišnjicu od osnivanja Armije R BiH

U četvrtak, 12.4. je u kino Sali organizovana javna tribina.

Pored članova porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i građana Prozora, tribini su prisustvovali: Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije BiH, Osman Ćatić , predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Ajdin Teletović ,  ministar u Vladi HNK-a i Sedžad Milanović , ministar u Vladi SBK-a.

Nakon intoniranja državne himne, prisutni su se fatihom sjetili prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, Alije Izetbegovića  i  šehida koji su svoje živote ugradili u temelje BiH , boreći se na strani Armije RBiH.

Gost tribine bio je Atif Dudaković , penzionisani general Armije RBiH i ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH. Dudaković je govorio o herojstvima Armije RBiH, njenoj historijskoj ulozi u odbrani domovine i o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u BIH.

Na ovom događaju su dodjeljenje nagrade za I, II i III  mjesto učenicima koji su učestvovali na nagradnom literarnom i likovnom konkursu koji je organizovan u povodu 15. aprila, Dana Armije BiH. Likovne radove je ocjenila Komisija u sastavu:  Meho Manov, Enes Hodžić i Husein Šljivo , a literarne Komisija koju su činili Safet ef Pozder, Adila Grcić i Ramajana Imamović. Treće mjesto u konkurenciji likovnih radova je osvojio Ahmed Hero, učenik IX razreda Osnovne škole Alija Isaković, a trećeplasirana u konkurenciji literarnih radova je Alma Hujdur učenica IX razreda OŠ Šćipe. Nagrade je uručio  Elvedin Grcić, predsjednik Školskog odbora.

U konkurenciji literarnih radova drugo mjesto je pripalo Sari Grcić, učenici VI razreda OŠ Alija Isaković, a u konkurenciji likovnih radova Imadu Subašiću, učeniku VII razreda OŠ Alija Isaković. Nagrade je uručio predsjednik Općinskog vijeća Esad Dželilović. Autor najboljeg literarnog rada je  Isa Seferović, učenik VI razreda OŠ Alija Isaković, a najboljeg likovnog rada je Harun Bečirović, učenik petog razreda OŠ Alija Isaković. Pobjednicima je nagrade uručio general Atif Dudaković.

Komisija za literarne radove je  odlučila da nagradi i učenicu Eminu Cokoju čiji je rad , prema mišljenju Komisije, zaslužio nagradu. Emini je  nagradu uručio Adem Zečić, predsjednik UG Prozorski krug 767.

Isa Seferović, pobjednik u konkurenciji literarnih radova,  je svoj rad pročitao .

15. april, Dan Armije BiH su obilježile i škole. U petak, 13.4. je OŠ „Šćipe“ organizovala posjetu šehidskom mezarju u Šćipama. Učenicima i nastavnicima su se pridružili stanovnici Šćipa i mjesni imam.

Danas , 16.4.2018. učenici i nastavnici OŠ „Alija Isaković“ su posjetili šehidsko mezarje u Mahali .  Prisutni su bili i građani Prozora i predstavnici Medžlisa IZ Prozor. Nakon učenja fatihe , članovi historijsko-geografske sekcije su govorili o nastanku i ulozi Armije R BIH.

Javnu tribinu povodom obilježavanja Dana Armije RBiH su snimile naše kamere, a istu možete pogledati OVDJE.

Više fotografija sa svih pobrojanih događaja možete pogledati u našoj GALERIJI.

 

 

 

 

 

 

 

330 thoughts on “Obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!