Korisni savjeti za malinare: Proljetna zaštita i đubrenje malina Vilamet i Miker

Čini nam se da će ova godina po svemu sudeći biti jako plodonosna u voćarstvu. Veoma važan segmenat što u malinarstvu, tako i u cijeloj poljoprivredi jesu vremenske prilike, koje su ove godine jako pogodne.
Bez obzira na lošu cijenu i prinose maline prošle godine, nadati se da će ova biti puno bolja.

U ovoj rubrici ćemo nastojati da Vam serviramo što više korisnih informacija i savjeta, ali naravno u dijelovima, bez zatrpavanja informacijama, budući da je jako teško puno podataka odjednom usvojiti, pa se onda često nešto propusti i pogriješi.

Nakon obavljenog prvog proljetnog prskanja (bakar), vrijeme je lagano da se pripremamo za drugo prskanje, tj. da obavimo preventivnu zaštitu malina od različitih bolesti i insekata koji napadaju tu biljku.

Kad je pravo vrijeme za  prskanje?
Pravo vrijeme za ovo prskanje jeste u toku intenzivnog listanja maline. Prskanje se obavlja nekim fungicidom (Quadris, Kaptan) protiv bolesti sušenje izdanaka, ljubičaste pjegavosti zajedno sa preparatom Calypso protiv štetnih insekata. Također, zadnjih nekoliko godina pojavila se bolest lisna žuta hrđa koju ćemo spriječiti peparatom Score.

Koliko čega staviti u prskalicu?
Po dunumu 100 litara vode je količina koja se treba potrošiti  kada prskate sa običnom, klasičnom prskalicom.
Međutim, kada prskate sa atomizerom trošite manje vode, npr. 40-60 l. Vi najčešće pitate koliko ću ja staviti toga na 10 l vode?
Koliko puta manje vode trošite od 100 l po dunumu, toliko puta povećate količinu sredstva na 10 litara vode.
Dakle, ako trošite 40 l za ovo prskanje, onda u deset litara umjesto 10 ml Quadrisa stavljate 2,5 puta više, i to je 25 ml preparata.

NAJVAŽNIJA STVAR JE DA VI TREBATE NA DUNUM POTROŠITI 100 ml QUADRISA U OVOM TRETIRANJU BEZ OBZIRA KOLIKO VI TROŠILI VODE.
Isto važi i za insekticid Calypso koji ide zajedno sa Quadrisom.
Preparata Score protiv lisne hrđe na 100 l vode ide 40 ml.

Prilikom  prskanja biljke se tako istretiraju da budu okupane, odnosno da kapa sa izdanaka.

Autor: bcc.ing.agr.- Amir Bećirović

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!