Kalemljenje lubenice na tikvu | Prozorski Krug 767

Ovog puta odlučili smo da pišemo o zanimljivoj temi , a to je kako da na sadnicu tikve nakalemimo lubenicu. U našem kraju je to nedovoljno poznato  i rijetko se primjenjuje. Vjerujemo da će poslije ove teme neko od vas isprobati ovu tehniku i uzgojiti sebi domaću i zdravu lubenicu.

Veoma dobre rezultate u proizvodnji ranih lubenica daje kalemljenje lubenica na tikvu nategaču ili vrgu (latinski Lagenaria vulgaris).

Korijen tikve je dubok i može primiti više hrane, otporniji je na bolesti i dobro podnosi niže temperature.

Kalemljenje lubenice mogu uspjevati na nižim temperaturama od nekalemljenih što je jako bitno za naše područije, a imaju izraženu veću ukupnu otpornost na bolesti i štetnike. Pored toga, plodovi ranije zriju i veći su prinosi. Naklijalo sjeme lubenica i vrga sije se istovremeno, s tim što se vrga sije u saksije dimenzija 8 x 8 cm. U fazi otvorenih kotiledona , 2 do 3 dana poslije nicanja, vrši se kalemljenje. Prije kalemljenja biljke se dobro zaliju, a zatim se biljke lubenice vade i stavljaju u sud sa vodom. Kalemljenje lubenice na tikvu se vrši na zatamnjenom ili zasjenjenom mjestu, kako bi isparavanje biljaka bilo što manje.

Opis načina kalemljenja : Prvo žiletom ili oštrim nožem uklonite središnji listić na sadnici tikve da ne bi bilo zaperaka. Zatim na sadnici tikve napravite rez po sredini 1,5 do 2 cm. Tada skinite plemku lubenice tako što ćete je odrezati do zemlje. Zašiljite plemku lubenice s obje strane , napravite nešto kao “iglicu”. Ubacite plemku lubenice u procijep na podlozi tikve da se rezane površine spoje. Čvrsto, ali nježno pritisnite spojno mjesto. Oko spojnog mjesta omotajte prozirnom folijom ili vatom da plemka i podloga budu čvrsto spojene. Dobro zalijte i ostavite da se plemka primi što bi se trebalo dogoditi nakon pet dana.

Ovakav rasad se dalje razvija na temperaturi oko 25° C i relativnoj vlažnosti vazduha od 90 do 95%. Prvog dana nakon kalemljenja zaštićeni prostor se sjenči da se spriječi isparavanje, a kasnije se biljke postepeno privikavaju na sunce. Dalje se nastavlja uobičajena njega kao u normalnog rasada.

 

 

397 thoughts on “Kalemljenje lubenice na tikvu | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!