LJETNO KALEMLJENJE VOĆA: KALEMLJENJE NA SPAVAJUĆI PUP (OKULIRANJE) | Prozorski Krug 767

Ljetno kalemljenje na našim prostorima se obavlja u period od sredine jula do sredine septembra. Najbolje vrijeme za kalemljenje na pup jeste kada su zreli plemka i pupoljak, kad ima dovoljno sokova u plemci i podlozi. Za kalemljenje na spavajući pupoljak najbolja debljina podloge za kalemljenje je debljina malog prsta na ruci. Ovo je jedan od najboljih načina koji se koristi. Procenat primanja je 95%.

OPIS KALEMLJENJA

Sa podloge na koju ćemo kalemiti spavajući pup, do 20 cm, uklonuti svo lišće i grančice, zatim koru mokrom krpom očistiti od zemlje i prašine. Plemku uzimati iz središnjeg dijela krošnje. Sa početka i vrha, 7 do 10 cm , ne uzimaju se pupoljci zato što su zeleni. Podloga i plemka treba da su zdrave.

Najprije se na podlozi izabere mjesto sa glatkom korom i tu koru poprečno zasiječe u širini oko 1 cm. Zatim se od sredine ovog presjeka kora uzdužno zasiječe sve do drveta, prema zemlji, u dužini oko 3 cm tako da cijeli izraz dobije oblik slova „T“. Na mjestu na kome se spajaju poprečni i uzdužni presjeci, kora se odvoji od drveta kalemarskim nožem.

Odmah se skine pupoljak (okce) sa kalem-grančice i brzo uvuče pod koru. Okce se skida tako što se kalem-grančica uzme u lijevu ruku i položi na kažiprst vrhom okrenutim naniže, pa se na 2-3 cm od osnove pupoljka kalemarskim nožem zasječe i kora polako povlači od svoje osnove ka vrhu. Na oko 1 cm iznad pupoljka kora se presječe poprijeko i tako pupoljak odvoji od kalem-grančice. Pri skidanju se nastoji da se pupoljak odsječe s malo drveta i da pupoljak ostane do peteljke. Pošto se pupoljak odsječe, odmah se vezuje odozgo nadole.

Prijem kalemova , pri ovom načinu kalemljenja , u prvom redu zavisi od pravilnog izbora pupoljka i podloge, a zatim i od brzine rada, čistoće i oštrine noža i čvrstine vezivanja. Kalemljenje raditi po blago sunčanom vremenu ujutro i predvečer. Kada se primi sadnica vršimo odsijecanje podloge do 5 cm iznad pupoljka. Pustimo da se iz pupoljka normalno razvije sadnica.

Prednosti ovog načina kalemljenja:

  • 95 % primanje
  • Najsavremeniji je način kalemljenja
  • Voćke prije prorode
  • Više se u toku dana može okalemiti
  • Jedan kalemar može prosječno okalemiti dnevno oko 500 sadnica.
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!